Semnificatiile zilei de 16 iunie

Astazi este Ziua Internationala de Solidaritate cu Popoarele Luptatoare din Africa de Sud – Ziua SOWETO, Ziua Copilului African si Ziua Mondiala a Limbii Rromani.

Ziua Internationala de Solidaritate cu Popoarele Luptatoare din Africa de Sud – Ziua SOWETO – este initiata de ONU in memoria sutelor de tineri ucisi in Revolta de la Soweto din 16 iunie 1976.

Tinerii protestau impotriva impunerii limbii Afrikaans, limba opresorilor, ca limba de predare in scoli. Incepand cu acea data, tinerii sud-africani au reprezentat linia intai a rezistentei anti-apartheid, luptele de eliberare continuand pana la data de 27 aprilie 1994, cad a fost rasturnat regimul de Apartheid. In 1991, UNESCO marcheaza Ziua Copilului African, simbolizand dorinta copiilor de libertate si invatatura.

In acceasi Revolta de la Soweto au fost omorati sute de copii si alte mii raniti. Dorința copiilor africani de a avea acces la educatie si cultura a ramas inca departe de implinire pentru multi dintre ei, unii traind in conditii inumane, de razboi, foamete si boli. Ziua Internationala a Limbii Rromani a fost maraca de UESCO pentru recunoasterea celor peste 4 milioane de vorbitori. Limba rromani (sau tiganeasca; autonim: rromani ćhib) face parte din grupul indic, ramura indo-ariana a limbilor indo-europene, fiind similara cu limbi precum punjaba și hindi. Tara cu cei mai mulți vorbitori este România (273.500 de persoane), urmata de Slovacia (253.943).

Alte tari unde numarul de vorbitori este peste 100.000 sunt Cehia, Bulgaria si Ungaria. In termeni de procente din populatia tarii, Slovacia este pe primul loc cu 4,8% populatie vorbitoare de limba rromani, România ocupand locul 6 cu 1,2%.

In 1903 Henry Ford fondeaza, la Detroit, „Ford Motor Company”.

In 1991 este inaugurat al doilea Pod de Flori peste Prut. In 1993 se inaugureaza primul post privat de televiziune din România – S.O.T.I.

In 1997 este adoptat Tratatul de la Amsterdam, Maastricht II, prin care se dorea crearea – prin extinderea UE – o Europa Unita.

In 2005 România participa, pentru prima data, in calitate de observator, la lucrarile Consiliului European.

In 1313 se naste Giovanni Boccaccio, scriitor italian; in 1890, Stan Laurel (Arthur Stanley Jefferson) – actor american; in 1925, Anatol E. Baconsky – poet, prozator, eseist si traducator român; in 1954, Marian Constandache – scriitor român; iar in 1969, Bogdan Patruț – informatician român, autorul enciclopediei multimedia Rocarta, iar in 1971, Tupac Shakur, cantaret american de hip-hop.

In 1977 moare Wernher von Braun, om de stiința germano-american, inginer, pionier si vizionar al dezvoltarii tehnologiei si zborurilor rachetelor; in 1979, Costache Antoniu – actor român, iar in 2013, Iustin Pârvu – arhimandrit, staret al Manastirii Petru Voda.

Adauga un comentariu

*