Atacuri de panică? Le poți preveni!

O frică subită, copleșitoare, amețeală, puls accelerat, senzație de sufocare… Cine a avut atacuri de panică se recunoaște în aceste trăiri pe care e bine să învățăm să le gestionăm.

La primul atac de panică nu înțelegi ce ți se-ntâmplă. Ești surprins, neajutorat, speriat de simptome. Captiv într-un ciclu de adrenalină și frică. După ce primul atac de panică trece, începe al doilea ciclu: adrenalină și teama că ți s-ar putea întâmpla din nou.

„Atacul de panică e un moft”; „Ești doar surmenat, odihnește-te.” Oricine a avut atacuri de panică a auzit, probabil, aceste vorbe de la binevoitorii din preajma sa. În realitate, simptomele unui astfel de atac sunt chinuitoare și greu de îndurat. Ele pot fi chiar similare cu cele ale unor complicații mult mai severe, cum sunt infarctul și atacul vascular cerebral.

Se manifestă fizic și psihic

Atacul de panică se manifestă prin: palpitații și puls rapid, respirație precipitată, amețeală, greață, tremurat, frisoane, senzație de sufocare și transpirație abundentă. De asemenea, este însoțit și prin modificări psihice, mai exact prin sentimentul că îți pierzi mințile, prin frică de moarte și prin senzația de desprindere de realitate.

Ce faci în timpul unei crize

Indiferent dacă atacul de panică survine ziua, în timpul unei activități cotidiene, sau noaptea, primul lucru pe care cel afectat trebuie să îl facă este să se așeze, să respire profund și să încerce să se relaxeze. Când are dificultăți de respirație, să încerce să respire prin buzele țuguiate (ca și cum ar sufla într-o lumânare) sau să își acopere gura și o nară și să respire prin nara cealaltă.

Dacă este primul atac de panică, e necesar să meargă la Urgențe, pentru a se asigura că nu a avut un atac de cord. În caz că simptomele persistă, e necesar să contacteze un medic. Atacurile de panică frecvente pot fi tratate prin psihoterapie, medicamente și tehnici de relaxare, cum este meditația.

Cum îl prevenim

Dacă ești o persoană anxioasă și ai avut deja un atac de panică, încearcă următoarele strategii, pentru a-ți liniști mintea:
– Mergi cât mai mult pe jos. Plimbările în ritm alert eliberează hormoni ai bunei dispoziții, la fel ca sportul sau yoga.
– Vorbește cu cineva apropiat sau cu un terapeut. În general, se recomandă un psiholog specializat în terapie cognitiv-comportamentală. Această metodă te învață să separi grijile de realitate și să le privești din altă perspectivă.
– Respiră profund. Învățând să respiri cât mai lent atunci când te cuprinde neliniștea, vei elimina hormonii stresului, care duc la hiperventilație.
– Nu neglija interacțiunile sociale. Studiile au demonstrat că momentele plăcute petrecute alături de oameni cu care ne simțim confortabil scad riscul de a suferi de tulburări anxioase.
– Mănâncă drojdie sau ia un complex de vitamine B și ulei de pește. Drojdia de pâine e o sursă bună de biotină sau vitamina B7, care, potrivit unor studii, pare a avea un rol însemnat în reducerea intensității și frecvenței atacurilor de panică. Uleiul de pește combate depresia și stresul. Dar, atenție: vorbește cu medicul înainte de a lua orice fel de supliment!

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*