Semnificatiile zilei de 22 aprilie

Astazi este Ziua Pamântului, instituita, in 1970, de catre de senatorul american Gaylord Nelson, cu scopul de a trezi clasa politica din dezinteresul pe care il arata fata de mediu.

Doua decenii mai tarziu, in 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de tari transforma Ziua Pamantului intr-o manifestare de amploare, militand pentru un viitor mai bun al planetei. In 2009, Organizatia Natiunilor Unite declara aceasta data drept sarbatoare oficiala a planetei Pamant si expresie comuna a dorintei tuturor locuitorilor de a construi o societate stabila, pentru un viitor mai curat si mai verde. Data a fost aleasa pentru a celebra ziua cand s-a nascut miscarea pentru protejarea mediului inconjurator.

Cu cateva zile de Ziua Pamantului, anul acesta NASA a lansat un site pe care oamenii pot „adopta” parti ale planetei. Agentia spatiala a impartit Terra in 64.000 de zone care pot fi adoptate, iar utilizatorilor care isi introduc numele pe site le este alocata una din zone la intamplare. NASA le ofera celor care participa la acest proiect informatii (calitatea aerului, vegetatie, fauna etc.) despre „zona lor” pe site-ul Earth Observing System Data and Information System.

In 1500 navigatorul portughez Pedro Álvares Cabral descopera Brazilia.

In 1866 are loc primul concert simfonic din Bucuresti, la Teatrul cel Mare, sub conducerea lui Eduard Wachmann, cu un program ce cuprindea lucrari de Beethoven, Mozart, Haydn.

In 1915 are loc primul atac cu gaze asfixiante, folosite de germani pe frontul din Flandra, in timpul Primului Razboi Mondial, in jurul localitatii belgiene Ypres, gaze toxice care-si vor lua numele de la acest oras – iperita.

In 1925 uzinele Ford, din Anvers, ating cifra de 50.000 de masini fabricate in serie

In 1724 se naste Immanuel Kant, filosof german; in 1850, Veronica Micle – poet român; in 1870, Vladimir Ilici Lenin – politician rus; in 1894, Camil Petrescu – scriitor român, romancier, dramaturg, doctor in filozofie, nuvelist si poet; in 1914, Constantin I. Gulian – filosof român, membru al Academiei Române; in 1924, Ion Lucian – actor român de teatru si film; in 1937, Jack Nicholson – actor american, castigator a 3 Premii Oscar si a 7 Globuri de Aur, iar in 1953, Irinel Popescu – medic chirurg si academician român.

In 1897 moare Ion Ghica, om politic si economist român, presedinte al Academiei Române; in 1933, Frederick Henry Royce – constructor auto britanic, co-fondator al companiei Rolls-Royce; in 1984, Ansel Adams – fotograf american; in 1986, Mircea Eliade – scriitor român, iar in 1994, Richard Nixon – om politic american, al 37-lea președinte al Statelor Unite.

Adauga un comentariu

*