Vitamina C ar putea creşte eficienţa tratamentului împotriva cancerului

lemon-1024641_960_720Bolnavii de cancer care fac chimioterapie sau radioterapie ar putea beneficia în viitor de o terapie adjuvantă care să amelioreze efectele negative ale tratamentului clasic şi chiar să crească eficienţa acestuia asupra tumorilor, scrie medicalnewstoday.com.

În urma unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Iowa, publicat recent în revista Cancer Cell, s-a descoperit că administrarea în doze mari de vitamina C, intravenos, poate avea efecte benefice în cazul pacienţilor care urmează tratament pentru cancer pulmonar sau tumori cerebrale.

Pentru a ajunge la această concluzie, savanţii au administrat doze mari de vitamina C, de 3 ori pe săptămână, unor pacienţi cu tumori pe creier, pe o perioadă de 2 luni. Apoi, au continuat terapia administrându-le bolnavilor 2 doze de vitamina C pe săptămână, pe o perioadă de 7 luni.

Fiecare „infuzie” îi creştea bolnavului nivelul de vitamina C la 20.000 de micromoli/litru, în condiţiile în care normalul este de 70 de micromoli/litru.

Tratamentul a fost bine tolerat de pacenţi, doar în unele cazuri fiind semnalate efecte adverse precum gura uscată şi creşterea uşoară a tensiunii arteriale. 

Medicii au observat că acest tratament adjuvant, cel puţin în primul stadiu de trial clinic, creşte speranţa de viaţă a bolnavilor cu câteva luni şi reduce din efectele adverse ale tratamentului standard cu citostatice sau ale radioterapiei.

În următoarea etapă a studiului clinic, medicii vor să testeze efectele dozelor mari de vitamina C pe pacienţii care suferă de cancer pulmonar în stadii avansate şi pe cei cu glioblastom, o tumoră cerebrală malignă, dezvoltată din celulele gliale, care sunt celulele de suport ale creierului.

Mecanismul prin care vitamina C acţionează la nivelul celulelor maligne nu este pe deplin cunoscută de savanţi. Totuşi, se crede că ar putea avea legătură cu moleculele de fier ce reacţionează la acţiunea acidului ascorbic şi care formează un tip de radicali liberi ce induc apoptoza celulelor maligne, prin deteriorarea ADN-ului acestora.

Douglas Spitz, coautorul studiului, spune că „dacăi terapia cu vitamina C se va dovedi eficientă în viiitoarele studii clinice, costurile vor fi semnificativ mai mici decât tratamentul standard, iar speranţa şi calitatea vieţii pacienţilor cu cancer vor fi mult îmbunătăţite. Ca să vă faceţi o idee, 9 luni de tratament intravenos cu vitamina C costă mai puţin decât o singură cură de citostatice”.

Sursa: www.csid.ro

Adauga un comentariu

*