Programul de finanţare pentru românii care vor să deschidă o firmă a fost simplificat

lead_originalRomânii care deschid o societate comercială după data de 30 ianuarie 2017, creează minim un loc de muncă şi îl menţin timp de doi ani pot primi până la 200.000 de lei din partea statului. Condiţiile de eligibilitate au fost simplificate în urma unor dezbateri publice organizate în întreaga ţară.

Harry Ilan Laufer, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, şi Adrian Mlădinoiu, secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului, au prezentat, luni, la Universitatea de Vest din Timişoara, Programul “România Start-Up Nation”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La eveniment au participat aproximativ 100 de persoane interesate să-şi deschidă o afacere.

Prin acest program se poate acorda un ajutor de minimis în sumă maximă de 200.000 de lei românilor care deschid o societate comercială după 30 ianuarie 2017, dată la care a intrat în vigoare ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind “stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri”.

“Este foarte important să reuşim să atragem cât mai mulţi tineri şi nu numai către zona de antreprenoriat. Ţara noastră se confruntă cu o problemă, suntem pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce înseamnă tineri antreprenori în societate, iar orice economie viabilă este susţinută de IMM-uri, aceste societăţi mici şi mijlocii. În ultimii ani, din păcate, în România se închid mai multe firme decât cele care se deschid. Programul Start-Up Nation este unul dintre pilonii pentru susţinerea mediului de afaceri. Este unul dintre programele care au avut una dintre cele mai mari dezbateri publice din ultimii ani de zile. Am fost în peste 20 de judeţe până în acest moment şi ne-am întâlnit cu mii de persoane, pentru a le explica tuturor că au o şansă de a accesa programul”, a explicat Harry Ilan Laufer, la Timişoara.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, în urma dezbaterilor publice organizate în ţară, condiţiile de eligibilitate au fost simplificate.

“În urma dezbaterilor publice pe care le-am avut, programul a suferit anumite modificări faţă de forma iniţială în care a fost propus prin ordonanţă de urgenţă. Condiţiile finale în cadrul programului sunt mult îmbunătăţite faţă de prima formă şi ne bucurăm că putem oferi o şansă tuturor care doresc să se îndrepte spre zona de antreprenoriat, inclusiv celor care nu dispun de un capital propriu. Iniţial, trebuia să creaţi două locuri de muncă pentru a accesa un grant de până la 200.000 de lei. În acest moment, am redus acest criteriu la un singur loc de muncă. Ca să deveniţi eligibili în acest program trebuie să faceţi trei lucruri foarte simple: să vă deschideţi o societate comercială după data de 30 ianuarie 2017, trebuie să creaţi minim un loc de muncă, care înseamnă o normă întreagă, care poate să fie format şi din două norme parţiale, şi să menţineţi acest loc de muncă pentru o perioadă de doi ani de zile. Iniţial erau două locuri de muncă pe o perioadă de trei ani de zile”, a detaliat Harry Ilan Laufer.

Bugetul alocat pentru Programul “România Start-Up Nation” este de aproximativ 400 de milioane de dolari, iar Guvernul îşi propune să finanţeze 10.000 de firme noi în fiecare an.

“Dacă ne referim la cheltuieli eligibile, tot ce aveţi nevoie pentru a da drumul business-ului este eligibil în program, inclusiv chiria pentru spaţiul de lucru şi cursurile de antreprenoriat şi perfecţionare profesională. Am acceptat să decontăm şi salariile pentru perioada de implementare. Decontarea se va face pe principiul cererii de plată”, a precizat secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, la Timişoara.

Programul “România Start-Up Nation” va deveni operaţional de la 1 mai 2017.

Sursa: www.zf.ro

Adauga un comentariu

*