Semnificatiile zilei de 26 martie

Astazi este Ziua Mondiala a Epilepsiei, marcata in 2008, la initiativa unei fetite de 9 ani din Canada, Cassidy Megan si a Asociatiei de Epilepsie din Nova Scotia. Ziua vine in semn de solidaritate cu persoanele afectate de epilepsie din intreaga lume.

Cunoscuta si sub numele de Purple Day, este inspirata de culoarea lavandei, o planta asociata cu solitudinea si izolarea. Purple Day urmareste cresterea gradului de informare in privinta bolii, risipind astfel miturile asociate acesteia. In România este sarbatorita pentru prima data in 2012. In aceasta zi oamenii sunt incurajati sa poarte culoarea mov pentru a atrage atentia asupra epilepsiei. Aceasta boala nu este contagioasa. Este necesar ca informatiile despre boala, cauze, simptome, precum si despre cum se poate acorda primul ajutor in cazul unei crize convulsive/epileptice sa ajunga la membrii familiei, angajati si angajatori, pentru ca cei afectati sa nu mai fie marginalizati sau discriminati si sa se poata integra in societate.

Peste 50 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de epilepsie, fiind una dintre cele mai comune boli neurologice la nivel global. 80% dintre persoanele cu epilepsie traiesc in tarile cu venituri mici si medii, iar 70% dintre bolnavi raspund, in timp, la tratament. Insa ¾ dintre persoanele cu epilepsie din tarile cu venituri mici si medii nu primesc tratamentul de care au nevoie si in multe parti ale lumii, acesti bolnavi, dar si familiile acestora, sufera de stigmatizare si discriminare,

In 1881 Domnitorul Carol I al Principatelor Române este proclamat primul Rege al României.

In 1942 sunt aduse primele prizoniere femei in lagarul de la Auschwitz, Polonia.

In 1953 apare primul vaccin contra poliomielitei, creat de dr. Jonas Salk, din Statele Unite.

In 2003 China recunoaste disimularea epidemiei de pneumonie atipica.

In 2007 are loc prima editie a Premiilor Gopo, premii cinematografice românesti oferite de “Asociatia pentru Promovarea Filmului Românesc” al carui nume este un omagiu adus cineastului roman, Ion Popescu Gopo, la 50 de ani de la câstigarea Palme d’Or-ului pentru “Cel mai bun scurt metraj de animatie”.

In 1911 se naste Tennessee Williams, dramaturg american; in 1931, Mircea Ivanescu – scriitor, poet, eseist si traducator român; in 1944, Diana Ross – cantareata americana; in 1948, Steven Tyler – muzician american, solistul trupei Aerosmith; in 1973, Lawrence E. Page (Larry Page) – informatician american, cofondator al societatii Google; in 1974, Irina Spirlea – jucatoare româna de tenis; in 1978, Alin Demeter – Uzzi – component al formatiei B.U.G.Mafia, iar in 1981, Jay Sean – cantaret britanic.

In 1827 moare Ludwig van Beethoven, compozitor german; in 1902, Cecil Rhodes – fondatorul companiei de minerit si de extractie a diamantelor De Beers; in 1913, Panait Cerna – poet intimist român, un epigon al poetului Mihai Eminescu; in 1959, Raymond Chandler – scriitor american, iar in 1987, Henrieta Delavrancea – arhitect român, fiica scriitorului Barbu Stefanescu Delavrancea.

Adauga un comentariu

*