Semnificatiile zilei de 23 martie

23-martie_ziua-mondiala-a-meteorologieiAstazi este Ziua Mondiala a Meteorologiei, marcata in 1961. Data a fost aleasa pentru a celebra transformarea, in 1950, a Organizatiei Meteorologice Internationale intr-o organizatie interguvernamentala, Organizatia Meteorologica Mondiala – World Meteorological Organization – WMO.

In 1951 devine agentie specializata a ONU pentru meteorologie, hidrologie operationala si stiinte conexe geofizice. In fiecare an, Organizatia Meteorologica Mondiala propune cate o tema internationala de dezbatere. Daca in 2016 tema aleasa a fost “Mai fierbinte. Mai uscat. Mai umed. Infruntam viitorul”, in 2017, tema propusa este “Sa intelegem norii” (Understanding clouds). Norii au o importanta majora pentru clima si umiditate. Jpaca rolul principal cadrul circuitului apei in natura.

Pe de alta parte, nu e deloc de neglijat frumusetea I estetica norilor, inspiritie pentru multi artisti – poeti, pictori, fotografi etc.

In 1847 un incendiu urias distruge 20% din orasul Bucuresti.

In 1898 este adoptata “Legea invatamantului secundar si superior”, elaborata de Spiru Haret si C. Dimitrescu-Iasi, care instituia invatamantul secundar de 8 clase si organiza mai temeinic invatamantul superior.

In 1956 Pakistan devine prima republica islamica din lume, serband astazi “Ziua nationala a tarii”.

In 1998 filmul “Titanic” castiga 11 trofee Oscar, egaland astfel filmul “Ben-Hur”.

In 2001 pictorul Ion Irimescu primeste Premiul pentru Excelenta in Cultura Româna.

In 1813 se naste Cezar Bolliac, poet român, promotor al studiilor arheologice si gazetar; in 1847, Alexandru D. Xenopol – istoric, filosof, critic literar român; in 1905, Joan Crawford – actrita Americana de teatru si film; in 1912, Wernher von Braun – inginer german, om de stiinta si vizionar al dezvoltarii tehnologiei si zborurilor rachetelor; in 1956, José Manuel Barroso – politician portughez, prim-ministru al Portugaliei, presedinte al Comisiei Europene, iar in 1972, Daniel Prodan – fotbalist român.

In 1842 moare Stendhal (Henri Beyle), scriitor francez; in 1880, Gheorghe Magheru – comandant militar român; in 2011, Elizabeth Taylor – actrita americana, iar in 2013, Joe Weider – culturist, fondator al Federației Internaționale a Culturiștilor (IFBB) si creatorul concursurilor Mr. Olympia si Ms. Olympia.

Adauga un comentariu

*