Semnificatiile zilei de 21 martie

Astazi sarbatorim Ziua Mondiala a Teatrului de Papusi, Ziua Internationala a Poeziei, Ziua Internationala a Copiilor Strazii, Ziua Internationala a Sindromului Down, Ziua Internationala de Lupta pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale, Ziua Internationala de Combatere a Insomniei si Ziua Internationala a Padurilor.

21-Martie---Ziua-mondiala-a-teatrului-de-papusi-(1)Ziua Mondiala a Teatrului de Papusi a fost initiata de Teatrul de papusi “Dzhivada Zolfagariho” din Iran si stabilita in 2002 la o reuniune a Consiliului International al Uniunii Internationale de Marionnette. Prin construirea si manipularea marionetelor se transmit vise si emotii, se construiesc personalitatile copiilor si tinerilor. Papusa isi are originile in una dintre formele cele mai primitive si originale ale artei, nascuta din jocul dezinteresat, spontan si transparent, devenit din ce in ce mai complex si adoptand diferite forme si continuturi.

timZiua Internationala a Poeziei a fost adoptata de UNESCO in 1999, drept o recunoastere a faptului ca oamenii de litere si de cultura, poetii si scriitorii din intreaga lume au o contributie remarcabila la imbogatirea culturii si spiritualitatii universale. Este o zi care urmareste sa sustina creatia poetica, stabilirea unui dialog intre poezie si alte genuri ale creatiei, editarea si promovarea poeziei ca arta deschisa oamenilor. In România este sarbatorita din 2005.

copii-straziiZiua Internationala a Copiilor Strazii a fost stabilita in 1998, din initiativa Forumului International “Prietenii copiilor strazii”. Aceasta zi vine ca un apel la constiinta comunitatii internationale, a responsabilizarii fiecarei natiuni si a fiecaruia dintre noi asupra respectarii si promovarii drepturilor fundamentale ale copiilor si, mai ales, ale copiilor strazii. Nu in ultimul rand, reprezinta un apel spre noi ca societate in a-i privi nu doar ca “aurolaci” ori “boschetari”, ci si ca pe niste fiinte care au nevoie atat de ajutor material, medical, psihologic, dar mai ales de acceptarea si dragostea semenilor lor.

652x450_106281-21-martie-ziua-mondiala-a-sindromului-downZiua Mondiala a Sindromului Down este recunoscuta de OMS din 2008, iar in 2011, ONU stabileste data de 21 martie drept Ziua Mondiala a Sindromului Down. Primele actiuni de amploare care atrag atentia asupra importantei intelegerii corecte a acestui sindrom au loc in 2006, la Singapore. Activitatile desfasurate in aceasta zi au drept scop consolidarea legaturii dintre societate si persoanele cu sindrom Down si familiile acestora.

Screen-Shot-2015-11-20-at-07.31.05-680x365

Ziua Internationala pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale, adoptta de ONU, comemoreaza evenimentele tragice intamplate la 21 martie 1960, in localitatea Sharpeville, Africa de Sud. In acea zi, politia a deschis focul si a ucis 69 de persoane care demonstrau pasnic impotriva apartheid-ului din zona. In acelasi timp, in aceatsa zi se promoveaza combaterea rasismului si a discriminarii oriunde in lume. Dupa masacrul de la Sharpeville, s-au facut progrese semnificative in lupta impotriva rasismului si a fost stabilit un cadru international pentru lupta impotriva rasismului, ghidat de Conventia internationala privind eliminarea discriminarii rasiale, sub deviza “Uniti impotriva rasismului. Demnitate si Justitie pentru toti”.

insomniaZiua Internationala de Combatere a Insomniei, instituita in 2001, reprezinta o metoda eficienta de informare a populatiei despre rolul somnului si pericolul neglijarii lui. Data aleasa, echinoctiul de primavara, sugereaza necesitatea unui echilibru intre activitatile diurne si odihna din timpul noptii. Insomnia afecteaza, la nivel mondial, 20-30% din populatia adulta. In România are o prevalenta de 25%. Somnul este singura modalitate de refacere a neurotransmitatorilor importanti ai organismului uman. S-a demonstrat ca lipsa cronica de somn creste riscul unei morti premature, creste riscul aparitiei bolilor cardiace, deterioreaza capacitatile mentale, duce la depresie, furie, iritabilitate si creaza riscul de pierdere sau luare in greutate.

Forest-WallpapersZiua Internationala a Padurilor este sarbatorita din 2013, la initiativa ONU. Scopul acestei zile este de a creste gradul de constientizare asupra gestionarii, conservarii si dezvoltarii durabile a tuturor tipurilor de paduri, in beneficiul generatiilor actuale si viitoare, cu recomadarea catre statele membre sa organizeze actiuni pentru reconstituirea padurilor de toate tipurile, prin organizarea unor campanii de plantare a arborilor.

In 1804 intra in vigoare, in Franta, codul civil, “Codul lui Napoléon”, care alaturi de codul comercial din 1808 si de cel penal din 1810, reprezinta baza juridica a noilor relatii burgheze.

In 1963 vestita inchisoare Alcatraz de langa Golden Gate din San Francisco isi inchide oficial portile.

In 1990 România solicita aderarea la Consiliul Europei, cerere acceptata la 7 octombrie 1993.

In 1685 se naste Johann Sebastian Bach, compositor si organist german; in 1915, Calin Gruia – prozator si poet român; in 1960, Ayrton Senna – pilot brazilian de Formula 1, iar in 1980, Ronaldinho – fotbalist brazilian.

In 1913 moare Constantin Erbiceanu, critic literar român; in 1987, Robert Preston – actor american, iar in 2009, Petre Stoica – scriitor, poet si jurnalist.

Adauga un comentariu

*