Semnificatiile zilei de 20 martie

ZIUA INTERNATIONALA A FRANCOFONIEIAstazi sarbatorim Ziua Internationala a Francofoniei, Ziua Internationala a Teatrului pentru Copii si Tineret si Ziua Internationala a Fericirii. Ziua Internationala a Francofoniei este serbata anual de catre tarile membre ale Organizatiei Internationale a Francofoniei, situate pe 5 continente.

Nucleul interguvernamental al Francofoniei a fost creat la 20 martie 1970. Termenul “francofonie” a aparut spre sfarsitul secolului al XIX-lea pentru a descrie tarile si persoanele vorbitoare de limba franceza. In România, francofonia s-a cristalizat in perioada anilor `90, cand s-a produs o noua afinitate pentru idealurile francofone: egalitatea, solidaritatea, pacea, democratia, diversitatea etnica si culturala, promovarea limbii franceze, respectul pentru drepturile omului si pentru educatie. Ziua Internationala a Teatrului pentru Copii si Tineret este serbata in mai bine de 80 de tari ale lumii inca din anul 2001.

Imagini pentru Ziua Internationala a Teatrului pentru Copii si TineretAceasta zi vine din initiativa Asociatiei Internationale a Teatrelor pentru Copii si Adolescenti – ASSITEJ, cu sopul de a atrage atentia unui public cat mai mare asupra artei teatrale dedicate copiilor si adolescentilor, dar si de a dezvalui necesitatea ei in dezvoltarea personalitatii copiilor si tinerilor de pe intreg mapamondul. “Teatrul este pentru toata lumea si totusi teatrul nu ajunge la toata lumea.”, declara Yvette Hardie – Presedintele ASSITEJ International cu ocazia acestei zile.

Imagini pentru Ziua Internationala a FericiriiZiua Internationala a Fericirii este sarbatorita incepand cu anul 2013, printr-o decizie a Adunarii Generale a ONU din 2012, din initiative statului Bhutan. Cautarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale fiintei umane.

Prin aceasta initiativa, ONU recunoaste importanta fericirii si a bunastarii, pe care le considera teluri universale si aspiratii de seama in viata oamenilor de pretutindeni, precum si importanta integrarii acestora in obiectivele de politici publice Este foarte usor sa fim fericiti, trebuie doar sa dorim acest lucru!

In 1916 Albert Einstein publica teoria relativitatii.

In 1965 România devine membra a Organizatiei Interguvernamentale Consultative pentru Navigatie Maritima.

In 2000 este inaugurat, la Spitalul Clinic Fundeni, primul centru de transplant medular din România.

In 1820 se naste Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite; in 182, Henrik Ibsen – dramaturg norvegian; in 1886, George Topirceanu – poet român; in 1959, Felicia Filip – soprana româna, iar in 1976, Chester Bennington – solistul trupei Linkin Park.

In 1727 moare Sir Isaac Newton, fizician, matematician, astronom, alchemist si teolog englez; in 1906, Vasile Pogor – poet, traducator si publicist român; in 1968, Carl Theodor Dreyer – regizor danez, iar in 2015, Andrei Brezianu – prozator, eseist, traducator român.

Adauga un comentariu

*