Hepatita C – cum se transmite, testare, prevenire, factori de risc si tratament

hepatita-cronicaHepatita C este o afectiune contagioasa a ficatului. Virusul hepatic C se transmite în primul rand prin expunerea la sange infectat, care poate avea loc în cazul consumatorilor de droguri intravenoase, transfuziilor cu sange sau produse din sange, tatuajelor cu ace/tus contaminate, echipamentului de hemodializa infectat, ranirilor cu obiecte ascutite, comportamentului sexual cu risc crescut, sau pe alte cai. Aproximativ 10% din persoanele infectate cu hepatita C nu cunosc modul în care au contactat boala.

Putine persoane infectate cu virusul hepatic C prezinta simptome evidente

Persoanele infectate cu virusul hepatic C nu prezinta de obicei simptome specifice bolii. Spre deosebire de alte forme de hepatita virala, icterul — îngalbenirea pielii si a ochilor cauzata de excesul de bilirubina din sange si tesuturi — poate initial sa nu apara, pana cand persoana dezvolta ciroza sau fibroza hepatica. Cand simptomele apar totusi, acestea pot fi usoare si pot include oboseala, dureri de stomac si urticarie. Din cauza faptului ca adesea infectarea cu virusul hepatic C nu prezinta simptome, multe persoane nu stiu ca au contactat boala si îi pot infecta si pe altii. Singura cale de a sti daca aveti sau nu aceasta boala este efectuarea unui test de sange pentru hepatita C.

Faceti parte din grupa de risc? Testati-va acum pentru hepatita C

Compania MSD România, alaturi de laboratoarele Bioclinica, demareaza, în cadrul platformei Împreuna pentru viata – Sanatate prin cunoastere, o noua campanie de testare pentru depistarea virusului hepatitei C (VHC), boala care plaseaza România pe primul loc în Uniunea Europeana în ceea ce priveste prevalenta infectiei cu VHC. Anul acesta, campania va fi desfasurata în centrele Bioclinica din 25 de orase din tara, în lunile august si septembrie, iar persoanele care vor merge sa se testeze în cadrul campaniei vor plati aproximativ 18 lei, cu 55% mai putin decât pretul initial (39 lei).

Mod de transmitere:

Hepatita C se transmite prin expunerea la sange infectat

Hepatita C este determinata de prezenta unui virus în sange, ceea ce înseamna ca daca ati intrat în contact cu sangele altcuiva infectat cu virusul hepatic C (VHC), este posibil sa fi contactat boala. Exista cateva situatii generale care v-ar fi putut expune contactului cu sange care contine acest virus. De exemplu, va aflati în grupa de risc daca:

  • Ati suferit o transfuzie de sange înainte de iunie 1992
  • V-ati tatuat cu un ac sau cu tus contaminat
  • V-ati facut piercing-uri cu un ac contaminat
  • Ati folosit în comun cu o persoana infectata un aparat de ras, o periuta de dinti sau orice alt obiect
  • Ati folosit ace contaminate la injectarea drogurilor

Hepatita C se transmite în general de la o persoana la alta prin expunerea directa la sange sau produse din sange, ace sau alte obiecte ascutite infectate. În cazul hepatitei C, pot aparea riscuri asociate evenimentelor obisnuite, precum sangerari nazale sau din cauza unor taieturi, si sangerari menstruale. Obiectele de igiena personala (de exemplu periute de dinti, aparate de ras sau instrumente pentru manichiura) care vin în contact cu sangele unei persoane infectate pot deveni un mijloc de transmitere a virusului.

Exista anumite riscuri de transmitere a bolii prin sex neprotejat.

Riscul de a contacta hepatita C prin contact sexual este mai mare pentru persoanele cu parteneri sexuali multipli. Hepatita C se transmite rareori de la o mama infectata la nou-nascut sau între membrii unei familii care locuiesc împreuna. Totusi, daca mama este si HIV pozitiva, riscul transmiterii virusului hepatic C este mult mai mare. Se pare ca virusul hepatitei C nu se transmite prin alaptat.

Hepatita C nu se transmite prin contact interpersonal normal.

Nu va puteti îmbolnavi de hepatita îmbratisand pe cineva. Hepatita C nu se transmite prin stranut, tuse, atingerea mainilor sau folosirea în comun a hranei sau tacamurilor. Nu se transmite prin apa, daca beti dintr-o fantana sau înotati în aceeasi piscina cu cineva infectat. Multe persoane cu hepatita C nu afla niciodata cum s-au infectat.

Daca sunteti diagnosticat cu hepatita C, evitati transmiterea bolii la alte persoane.

  • Nu folositi în comun obiecte care pot avea urme de sange, precum periute de dinti, clestisoare de unghii, aparate de ras sau ace.
  • Îngrijiti imediat orice taietura sau rana deschisa, apoi bandajati corespunzator.
  • Sterilizati orice obiect cu care v-ati taiat accidental, precum cutite sau deschizatoare de conserve. Îngrijiti taietura si sterilizati instrumentul prin fierbere, înainte de a-l folosi din nou.Folositi prezervative din latex în timpul contactului sexual.

Singura cale prin care puteti sti sigur daca aveti sau nu hepatita C sunt testele de laborator

Daca sunteti de parere ca ati fost expus la virusul hepatitei C, ar trebui sa va testati. Analizele de sange obisnuite, precum cele efectuate la examinarea fizica anuala, nu depisteaza hepatita C, de aceea este important sa solicitati medicului dumneavoastra o analiza speciala pentru depistarea hepatitei C. Medicul va poate face aceste teste sau va poate trimite catre un specialist în bolile ficatului.

Testele cele mai utilizate sunt ELISA si VHC RNA. ELISA
(test imunoabsorbant enzimatic) detecteaza prezenta anticorpilor pentru virusul hepatic C din sange. Testul VHC RNA detecteaza în mod direct prezenta particulelor virusului hepatic C din sange.

Pot fi facute si alte teste, cum ar fi teste ale enzimelor hepatice care pot indica prezenta afectiunilor hepatice si biopsia ficatului care poate ajuta medicul sa determine severitatea afectiunilor ficatului cauzate de hepatita C.

Persoanele carora le-a iesit pozitiv testul pentru virusul hepatic C, pot face si un test pentru genotip, care determina tipul de virus hepatic C. Exista sase genotipuri majore; unele sunt mai usor de tratat decat celelalte. În functie de genotipul hepatitei C, medicul dumneavoastra va putea lua decizii cum privire la modul de tratare a bolii, inclusiv la durata tratamentului. În plus, veti afla si cat virus hepatic C  aveti în sange

Pe langa aflarea genotipului, va mai puteti testa si pentru a determina încarcatura virala. Acest numar arata cat virus hepatic C aveti în sange. Desi încarcatura virala nu determina modul în care boala va afecta ficatul, aceasta poate fi un indicator al reusitei tratamentului. Testul este realizat atat înainte de începerea tratamentului cat si pe parcurs, pentru a demonstra medicului cat de eficient este tratamentul.

Prevenire

Hepatita C se transmite prin expunerea la sange infectat cu virusul hepatic C. Pentru a evita transmiterea hepatitei C, ar trebui sa va expuneti cat mai putin la urmatoarele situatii. Nu folositi în comun obiecte care pot avea urme de sange, precum periute de dinti, clestisoare de unghii, aparate de ras etc. Daca aveti taieturi sau rani deschise, îngrijiti-le imediat si bandajati-le corespunzator. Daca va taiati cu obiecte de uz casnic, precum cutite sau deschizatoare de conserve, îngrijiti taietura si sterilizati instrumentul prin fierbere, înainte de a-l folosi din nou.

Factori de risc

Datorita faptului ca hepatita C se transmite de la persoana la persoana prin expunerea la sange infectat cu virusul hepatic C, activitatile care sporesc sansele de expunere la sange sunt considerate factori de risc. Printre acestia se numara:

  • Consumul de droguri IV. Persoanele care îsi injecteaza droguri prezinta un risc crescut de infectare cu hepatita C pentru ca pot folosi în comun ace si alte instrumente pentru droguri, care pot fi contaminate cu sange infectat cu VHC.
  • Transfuzii de sange, transplant de organe sau primirea de factor de coagulare. Persoanele care au suferit transfuzii de sange sau transplant de organe înainte de 1992, precum si pacientii cu hemofilie care au primit factor de coagulare înainte de 1987, au risc crescut de îmbolnavire pentru ca atunci nu existau teste pentru hepatita C. În prezent, riscul contractarii hepatitei C din transfuzii de sange este totusi redus.
  • Tatuaje si piercing-uri cu ace, tus si/sau instrumente contaminate. Tatuajele si piercing-urile cu ace, tus sau alte instrumente nesterilizate, precum si cu pigmenti contaminati, pot fi surse de infectare a sangelui.
  • Raniri cu obiecte ascutite. Acest caz se aplica în special angajatilor din sistemul social, însa si tuturor celor care lucreaza cu persoane aflate în grupurile de risc si care se înteapa accidental cu un ac contaminat cu virusul hepatic C. Acest tip de expunere se poate limita prin respectarea unor proceduri de protectie corespunzatoare privind obiectele ascutite.
  • Practici sexuale cu risc crescut sau parteneri multipli. Desi hepatita C nu se transmite cu usurinta în timpul actului sexual, comportamentele sexuale cu risc crescut, precum partenerii multipli, se asociaza cu un risc crescut de a contacta aceasta boala.
  • Pacientii cu hemodializa. Exista unele dovezi de transmitere a virusului hepatic C în randul pacientilor tratati cu aceeasi unitate de dializa. Aceasta se datoreaza probabil contaminarii instrumentelor si suprafetelor, ca rezultat al unor proceduri necorespunzatoare de control al infectiilor.

Unele persoane au o incidenta crescuta la infectarea cu hepatita C

Exista si alte grupuri de persoane care pot fi expuse la factori de risc. Hepatita cronica C este mai întalnita la persoanele cu expuneri repetate la sange, precum utilizatorii de droguri intravenoase (IV), hemofilicii tratati cu factor de coagulare înainte de 1987; si cei care au primit transfuzii sau organe, sau ambele, de la donatori cu hepatita C. Majoritatea infectiilor (65%) se transmit prin utilizarea de droguri intravenoase.

Aceste grupuri cu risc crescut includ:

  • Hemofilicii: Pacientii cu hemofilie prezinta un risc crescut de infectii ale sangelui pentru ca primesc regulat transfuzii de sange si produse din sange, cum ar fi factorul de coagulare. Totusi, în 1987, a fost introdus un proces de inactivare a virusurilor precum VHC.
  • Talasemicii: Talasemicii primesc transfuzii de sange, complicatiile acestor transfuzii fiind legate de transmiterea agentilor infectiosi; infectia cu virusul hepatitei C este frecventa la adolescentii cu varste de peste 15 ani cu talasemie, tocmai datorita transfuziilor in antecedente.
  • Persoanele fara adapost: Persoanele fara adapost pot risca probleme de sanatate multiple, care includ si hepatita cronica C. Aceasta din cauza anumitor comportamente în cadrul membrilor populatiei, cum ar fi injectarea drogurilor si folosirea în comun a instrumentelor legate de utilizarea de droguri.
  • Detinutii: Infectarea cu hepatita C este mai raspandita si în cazul detinutilor, cu estimari de îmbolnavire între 13% si 54%.

Tratamentul

Tratamentul hepatitei cronice C are drept scop eliminarea virusului din sange. Scopul tratamentului este obtinerea unui raspuns viral sustinut, sau RVS. Un raspuns viral sustinut are loc atunci cand virusul nu mai poate fi detectat în sange la 6 luni dupa tratament.

Terapia completa dureaza maxim 1 an, desi durata recomandata a tratamentului depinde de genotipul viral. De exemplu, persoanele cu genotip 2 sau 3 pot primi tratament pentru numai 24 de saptamani. Pentru pacientii cu genotip 1, tipul cel mai raspandit în Romania (99% conform cu ultimele studii efectuate), tratamentul dureaza de obicei 48 de saptamani. În timpul tratamentului, medicul va monitoriza atent sangele si va face si alte teste pentru a vedea daca tratamentul este eficient.

Tratamentul curent pentru hepatita cronica C în Romania poate include doua terapii, desi, la nivel global, a fost implementata deja tripla terapie, pentru care sansele de raspuns sunt aproape duble în cazul pacientilor fara tratament anterior, în timp ce pentru pacientii cu esec la terapia anterioara, tripleaza ratele de raspuns viral sustinut, adica raspunsul favorabil. Din pacate, momentan, acest tratament nu este înca disponibil în Romania.

Hepatita C în Romania

Un studiu efectuat în 1990 pe persoane cu varste cuprinse între 0 si 82 de ani, din medii de activitate diferite, a demonstrat ca rata cea mai mare de îmbolnavire se regasea la personalul medical si la orfani, iar cel mai putin afectati erau copiii pana în 16 ani si femeile însarcinate. Cele mai multe cazuri de infectie au fost depistate în Transilvania, urmata de Muntenia, Moldova si Banat.

Un alt studiu a fost efectuat în august 2006 în Transilvania, Muntenia si Moldova pe aproximativ 16 000 de subiecti. Au fost analizati  din punct de vedere al sexului, varstei, domiciliului, factorilor de risc, stilului de viata si grupurilor de risc.  Subiectilor le-au fost colectate  mostre de sange pentru a fi testate tulpinile de VHB si VHC si li s-a cerut  sa completeze chestionare pentru a stabili factorii de risc, felul de transmitere, datele demografice etc.

Astfel, în Muntenia s-a  depistat o  de îmbolnavire de 3.35%, în Moldova 4.25%, iar în  Transilvania si Banat un procent al îmbolnavirilor de 2.63%. Rezultatul final pe Romania  de seroprevelanta a aratat ca procentul celor bolnavi de hepatita C este de 3,23%.

Seroprevelanta difera de la mediul rural la mediul urban. Studiul a demonstrat ca rata îmbolnavirilor este mai mare în mediul rural, fata de cel urban.

Varsta pacientilor are o influenta statistic semnificativa în infectia cu Hepatita C. Astfel, în comparatie cu un pacient între 18 – 29 ani, probabilitatea de a fi infectat cu HCV pentru  un pacient între 40 – 49 ani este de 1.75 de ori mai mare, pentru un pacient cu varsta între 50 – 59 ani este de 2.6 ori mai mare, iar pentru un pacient peste 60 ani este de 4.36 ori mai mare.

În prezent s-a demontrat ca:

Riscul infectiilor în randul barbatilor este mai scazul decat în randul femeilor. Acest lucru poate fi explicat prin avorturile ilegale efectuate în perioada comunista.

Din punct de vedere etnic, cele mai afectate grupuri sunt turco-tatarii si romii.

Nivelul de educatie este un factor protector fata de infectia cu VHC. Cei fara studii sau doar cu studii elementare sunt predispusi la infectare, în comparatie cu cei cu studii liceale, post-liceale sau universitare.

Sunt mult mai predispusi la infectarea cu VHC cei care au avut cazuri de infectie în familie, cei care folosesc droguri injectabile, cei care au beneficiat de transfuzii de  sange, de interventii chirurgicale sau de spitalizari.

Urmatorii factori epidemiologici nu au fost corelati cu aparitia virusului hepatitei C: transplantul de organe solide, hemodializa cronica, lucrari dentare, acupunctura, tatuaje, manichiura si pedichiura la saloane specializate, împartirea obiectelor de igiena personala, boli cu transmitere sexuala, varsta începerii vietii sexuale, orientarea sexuala, multipli parteneri sexuali si consumul de alcool (în ultimele 2 cazuri nu este un rezultat concret datorita ezitarii în raspunsuri a subiectilor).

În Romania, cele mai dese cazuri de infectare cu VHC au fost descoperite la adultii cu varste cuprinse între 18 si 69 de ani.

Exista diferente semnificative statistic între zonele geografice în ceea ce priveste numarul de pacienti. Astfel, probabilitatea ca un pacient sa fie infectat cu HCV în Transilvania este  de 1.78 de ori mai mica decat în Banat.

Potrivit studiului, se va putea observa o scadere a numarului total de persoane infectate cu VHC, pe de o parte, iar, pe de alta parte, o crestere a numarului hepatitelor cronice, a cirozelor hepatice, cancerului hepatic, precum si a deceselor prin boli hepatice datorate VHC în cursul perioadei 2010 –  2030.

Sursa: http://medlive.hotnews.ro

Adauga un comentariu

*