Părinți ultra-protectori – adolescenți cu probleme

imgChiar dacă este una  dintre cele mai frumoase perioade ale vieții, adolescența nu este scutită de probleme, mai ales când părinții tăi sunt supra-protectori și au reguli exagerate. Atitudinea părinților care se tem să i se întâmple ceva copilului în această perioadă poate avea consecințe nefaste.

Nu ieși din casă îmbrăcat așa!

Atitudinea de frâie ținute în mână în această perioadă nu este tocmai indicată. Este bine să supraveghezi atitudinea și acțiunile copilului tău, dar trebuie să ții cont de faptul că orice interdicție în această perioadă pentru adolescentul din casa ta va fi o adevărată provocare.

Să nu te prind că fumezi!

Acum este momentul în care orice conține „așa nu” se transfomă cu siguranță în „așa da”. Curiozitatea este mare, anturajul variat, iar tu nu poți controla absolut tot ce ține de evoluția adolescentului tău. Încearcă să îi dai un strop de libertate, explică-i care sunt riscurile la care se supune dacă alege o anumită cale greșită.

Eu ca tine am fost…

Da, așa este. Și tu ai fost un adolescent rebel, în felul tău. Pe vremea ta nu exista atât de multă propagandă și libertate de exprimare. Dacă ai fi astăzi un adolescent, curiozitatea de a experimenta și de a explora tot ce este în jurul tău ar fi la fel de mare ca a copilului tău. Deci, nu te panica și nu îl îngrădi ținându-l sub un bol de sticlă. Fii alături de el ca un bun prieten căruia poate să i se confeseze cu drag, nu cu frică.

Să ferească Sfântul să aflu că ai făcut asta!

Cui crezi că i-ar plăcea să știe că pe urmele lui stă mereu cineva. Unde mai este libertatea lui? Unde mai este viața sa? Nu este cazul să te transformi în pază de corp doar din frica de a nu păți el ceva. Relaxează-te și asigură-te că în cazul în care se află într-o situație jenantă va pune mâna pe telefon și-ți va da de știre. Și dacă a greșit ceva, există o rezolvare.

De ce nu răspunzi la telefon?

În cazul în care îl suni și vezi că nu îți răspunde nu te panica. Nimeni nu vrea să stea de vorbă cu părintele non-stop la telefon. Încearcă să înțelegi că acum are și el un grup de prieteni, activități extrascolare specifice vârstei. Nu este nevoie să alergi într-un suflet după el prin oraș doar pentru că nu ți-a răspuns la telefon.

Școală, școală și iar școală

Da, școala îți deschide multe uși în viață. Amintește-ți că și tu aveai materii pe care le detestai și cât de greu îți era să le pricepi. De ce crezi că în cazul copilului tău lucrurile stau altfel?

Nu vorbi cu străinii

Este o regulă foarte bună în general, însă, în perioada adolescenței, este indicat să socializezi cu toate categoriile de oameni pentru a putea să înțelegi diferența dintre așa da și așa nu.

Atenție!

Aceşti copii supra-protejaţi vor ajunge să clacheze chiar dacă sunt extrem de inteligenţi, deoarece grija excesivă va favoriza apariția rezistenței emoționale slabe. Din prea multă grijă acordată, copilul tău poate ajunge dependent emoțional, poate dezvolta  tulburări anxioase, devenind obsedat de teama de eşec.

Sursa: www.clicksantate.ro

Adauga un comentariu

*