Anemie? Trateaz-o cu sfeclă roșie!

1-sfecla-rosie-resize-4620-bPentru că are gust dulce și calități vitaminizante, sfecla roșie este des recomandată în curele care combat anemia. Această rădăcinoasă furnizează energie și revitalizează organismul, iar efectele pozitive pentru sănătate nu se opresc aici.

Știai că sfecla roșie este una dintre puținele legume care în urma preparării termice nu-și pierde elementele nutritive? O poți consuma coaptă sau în stare crudă cât mai des. Fiind benefică pentru sănătate, este indicat să nu-ți lipsească din meniu.

Pentru o legumă, sfecla conține mult zahăr (zaharoză), însă deține un indice glicemic mic (crudă-30, gătită-65). Asta înseamnă că poate fi inclusă cu succes în dieta diabeticilor, deoarece stabilizează glicemia.

Are acțiune remineralizantă

Frunzele de sfeclă sunt bogate în vitamine, în special A, K, B2 și B9, dar și B1, B6, C și E. Sunt remineralizante și reprezintă o sursă excelentă de cupru, fier, magneziu, mangan, calciu și potasiu. Grație acestor nutrimenți, sfecla cu tot cu frunze constituie un remediu prețios în caz de anemie. Despre sucul de sfeclă se spune că ajută la formarea sângelui, datorită fierului din compoziție, care contribuie la creșterea numărului de globule roşii. Acestea măresc rezistenţa organismului la infecţii.

Bea zilnic 1 pahar cu suc de sfeclă roşie, în cure de 3 săptămâni, și simptomele anemiei vor dispărea. Alte boli grave, cum sunt leucemia, pot fi ameliorate, dacă se consumă zilnic cel puțin 200-300 g de sfeclă roșie, gătită sau ca atare.

Pont

Pentru potențarea efectelor benefice, fă un amestec din suc de sfeclă roșie, suc de morcov, suc de țelină, suc de castravete, zeamă de lămâie și chefir. Această combinație are un gust deosebit și este foarte hrănitoare.

Adjuvant în hipertensiune arterială

Sfecla roșie poate să combată hipertensiunea, fiind bogată în potasiu, acid folic și betanină (pigmentul roșu cu rol în prevenirea cancerelor). Reglează tensiunea arterială și protejează sistemul cardiovascular, deoarece îmbunătățește activitatea musculaturii inimii.

Anual, este indicat să ții 2 cure de câte 2 luni cu suc de sfeclă și alte legume. Ai nevoie de rădăcină de sfeclă, morcovi, rădăcină de țelină și ghimbir. După ce le bagi în storcător și le pasezi, începi cura cu 50 ml de suc pe zi, crescând doza progresiv, până ajungi la 300 ml zilnic.

Accelerează metabolismul

Datorită conținutului său ridicat de minerale, vitamine și fibre (80%), sfecla ameliorează tranzitul intestinal și ușurează digestia. Dacă ai probleme cu stomacul sau suferi de sindrom de colon iritabil, mănâncă sfeclă roșie coaptă sau fiartă. Pentru a accelera metabolismul, fă un amestec dintr-o bucățică de sfeclă fiartă, 1 linguriţă de hrean şi 1 lingură de miere, pe care îl mănânci după masă. Dacă suferi de aciditate gastrică, ia dimineața, pe stomacul gol, câte 1 linguriță de sfeclă rasă cu miere.

Bună în sarcină

Gravidele care mănâncă 100 g de sfeclă roșie pe zi asigură corpului 28% din aportul necesar de vitamina B9 (acid folic), care este vitală pentru devoltarea neurologică a fătului. Vitamina B9 are un rol major în reducerea riscului de malformații ale tubului neural la făt (spina bifida). E bine ca gravidele să mănânce în fiecare zi salată de legume în care să includă și sfeclă roșie, dată prin răzătoare.

Bine de știut!

Pentru că deține o cantitate importantă de acid folic, terapeuții chinezi recomandă sucul de sfeclă roșie combinat cu suc de morcovi pentru a atenua simptomele neplăcute din timpul menopauzei.

Stimulează ficatul

Ușor de digerat, sfecla ajută ficatul să proceseze mai ușor alimentele și grăbește eliminarea toxinelor din corp. O poți consuma sub formă de sucuri, gătită sau în salată. Spre exemplu, prepară o salată cu puternic efect detoxifiant dintr-o ceașcă de sfeclă făcută bucățele sau dată prin răzătoare, 2 lingurițe cu ulei de măsline extravirgin presat la rece și sucul de la o jumătate de lămâie. Mixezi ingredientele și mănânci din salată câte 2 linguri la fiecare 2 ore timp de 7 zile consecutiv.

Previne cancerul

Frunzele de sfeclă, crude sau gătite, conțin luteină și zeaxantină, 2 compuși antioxidanți din grupul carotenoidelor, care au dovedit efecte pozitive în prevenirea și tratarea anumitor cancere. Mai mult, aceste substanțe care se găsesc și în broccoli, dovleac și țelină sunt binefăcătoare pentru sănătatea ochilor, prevenind degenerescența maculară și cataracta.

Studiile efectuate pe cobai arată că betanina, pigmentul roșu din compoziția sfeclei, are un rol preventiv în apariția cancerelor de piele, de ficat și de plămâni, în vreme ce carotenoidele din frunze ar putea reduce riscul de cancer de sân și de plămâni. Betanina poate crește capacitatea sângelui de a duce oxigen la nivelul celulelor din corp.

Info

Sucurile proaspete din sfeclă și salatele energizează organismul obosit sau care suferă din pricina deficienței de fier.

Sursa: www.csid.ro

Adauga un comentariu

*