Cum să scapi de dependenţa de dulciuri

dulciuriMultora ne plac dulciurile, însă, consumate în exces, sunt nesănătoase pentru organism. Dulciurile conţin o cantitate importantă de zahăr, asociat cu apariţia mai multor probleme de sănătate.

Zahărul poate contribui la apariţia diabetului, a bolilor cardiovasculare, dar şi a obezităţii.

Cum recunoşti dependenţa de dulciuri

Dacă nu poţi sta o zi fără să mănânci ceva dulce şi eşti irascibil, stresat, dacă nu poţi să rezişti în faţa unei prăjituri sau dacă găseşti mereu motive te răsfeţi cu o bomboană sau cu o băutură dulce înseamnă că eşti dependent de dulciuri.

Cel mai bine este să renunţi la acest obicei cu paşi mici, fără a elimina brusc toate alimentele care conţin zahăr.  Începe să creşti aportul de fructe, pentru că sunt dulci, dar îţi asigură şi o cantiatte importantă de vitamine şi minerale. Fructele conţin şi fibre, care prelungesc senzaţia de saţietate şi reglează glicemia.

Dacă îţi plac dulciurile, este posibil să fii şi un împătimit al băuturilor carbogazoase. Ei bine, încearcă să le elimini și pe aceastea treptat, căci reprezintă o sursă importantă de zahăr. Le poţi înlocui cu ceaiuri neîndulcite şi sucuri naturale din fructe.

Începe să faci mişcare

O regulă de aur este să faci mişcare, astfel încât corpul să secrete serotonină, hormon care se produce şi atunci când mânânci dulciuri.

La secreţia de serotonină ajută şi consumul de lapte, datorită unei proteine pe care o conţine. Mişcarea contribuie şi la crearea unei stări de bine, te ajută să treci mai uşor peste perioadele stresante.

Atenţie la alimentele pe care le cumperi, deoarece multe dintre ele conțin zahăr, chiar dacă este vorba despre salate, pâine, covrigi, ketchup, sau conserve cu sos tomat. De aceea, este important să citeşti cu atenţie eticheta.

Aportul zilnic de zahăr ar trebui să fie de 25 de grame pe zi, adică 5 linguriţe. Recomandarea aparţine Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*