Avantajele și dezavantajele dietei cu fibre

fibre_469693797_1280x960Indicată doar pentru o perioadă scurtă de timp, dieta cu fibre trebuie ținută sub monitorizarea unui nutriționist. Ea este recomandată în deosebi persoanelor obeze, care se confruntă cu trigliceride și colesterol mare și costipație.

Fibrele se referă la tipurile de carbohidrați pe care organismul nu le poate descompune sau absorbi. Chiar și în aceste condiții, fibrele sunt nutrimenți necesari, deoarece ajută la menținerea sănătății corpului. În medie, o persoană ar trebui să consume între 20 și 35 de grame de fibre în fiecare zi.

Dau senzația de sațietate

Alimentele bogate în fibre au o densitate mare, ceea ce înseamnă că au nevoie de mai mult timp de digerat. Alimentele care conțin fibre stau mai mult timp în stomac înainte de a trece prin restul tractului digestiv, dând senzația de sațietate. În felul acesta, reduci gustările între mese.

Ușurează digestia

Fibrele ajută la reglarea mișcărilor tractului digestiv și a intestinului prin încetinirea progresiei scaunelor. Acest lucru ajută corpul să absoarbă mai multă apă. De asemenea, se reduce incidența constipației și a sindromului de colon iritabil.

Ține sub control colesterolul

Fibrele solubile care se găsesc în ovăz, tărâțe, fasole și unele fructe ajută la reducerea nivelului de lipoproteine ​​cu densitate joasă și a colesterolului „rău“. Nivelurile ridicate de lipoproteine ​​cu densitate mică și colesterolul ridicat pot duce la boli de inimă.

Reglează nivelul de zahăr din sânge

Fibrele încetinesc absorbția zahărului în sânge. Persoanele cu diabet zaharat și care mănâncă cel puțin 50 de grame de fibre pe zi țin sub control nivelul de glucoză din sânge mai bine decât cei care mănâncă mai puține fibre, susțin specialiștii.

Balonare, crampe și flatulență, printre dezavantaje

Deoarece fibrele absoarb apă, trebuie să crești aportul de apă pe măsură ce consumi fibre. În caz contrar, riști să te confrunți cu balonare, crampe și flatulență. Pentru a preîntâmpina astfel de neplăceri, este bine ca înainte de dietă să consulți un nutriționist.

Sursa: http://www.clickpentrufemei.ro

Adauga un comentariu

*