Semnificatiile zilei de 5 noiembrie

Astazi se sarbatoreste “Ziua focurilor de artificii”, sau Guy Fawkes Night. Guy Fawkes este unul din membrii gruparii revolutionare catolice implicate in faimosul “Complot al prafului de pusca”. Acesta viza aruncarea in aer a Parlamentului din Londra si astfel uciderea regelui James I si a intregii aristocratii protestante, la data de 5 noiembrie 1605.foc-1

Complotul a fost desconspirat si Fawkes arestat pe cand pazea cele 800 kg de pulbere de pusca depozitate in butoaie, in subsolurile Parlamentului. Acest incident a generat in Marea Britanie si in unele dintre fostele colonii britanice (Noua Zeelanda, insula Newfoundland, Canada, Bahamas) aceasta sarbatoare bizara – „Noaptea focurilor de artificii”, “Sarbatoarea focurilor de tabara” sau “Sarbatoarea Guy Fawkes” – care celebreaza esecul complotului lui Guy Fawkes, in noaptea dintre 5 si 6 noiembrie, prin aprinderea de uriase ruguri si lansarea de artificii. In unele regiuni se pregatesc dulciuri speciale pentru aceasta sarbatoare – caramelele focului (Bonfire toffee), placinta cu sirop negru de melasa, mere cu glazura de caramel, cartofi copti la foc etc.

In 1720 este incheiat Tratatul de pace de la Constantinopol (“Pace Vesnica”) intre Rusia si Imperiul Otoman.

In 1930 decoleaza, in primul sau zbor, aparatul german Dornier Do X – cel mai mare, mai greu și mai puternic hidroavion din lume la acea data, de la Lacul Constanta spre Amsterdam.

In 1968 Shirley Chisholm dvine prima femeie de culoare aleasa in Congresul american.

In 1970 la Vatican este introdus serviciul divin in limba nationalt a fiectrei comunitati catolice.

In 2003 ia fiinta Kiss FM din recent dizolvatul Radio Contact.

In 1854 se naste Paul Sabatier, chimist francez, laureate Nobel pentru Chimie in 1912; in 1880, Mihail Sadoveanu – scriitor român; in 1913, Vivien Leigh, actrita engleza; in 1938, Joe Dassin – cantaret francez; in 1959, Bryan Adams, muzician rock canadian, iar in 1977, Mihai Covaliu – scrimer român, campion olimpic la Sydney 2000.

In 1897 moare James Clerk Maxwell, fizician englez; in 1955, Maurice Utrillo – pictor francez; in 2007, Ion Pavalache, dirijor roman si maestro de cor, iar in 2010, Adrian Păunescu – poet, prozator, jurnalist si politician român, membru de onoare al Academiei de Stiinte a Republicii Moldova.

Adauga un comentariu

*