Ce alimente scad colesterolul „rău“

un-cocktail-de-sanatate-pentru-toata-ziua-afla-care-sunt-beneficiile-cerealelor-la-micul-dejun_size1Fără colesterol ți-ar fi greu să te concentrezi și te-ai simți lipsit de energie, dar dacă este în exces, se poate depune pe vasele de sânge și le îngustează, ceea ce duce la declanșarea unei afecțiuni cardiovasculare. Mănâncă mai des alimente care diminuează nivelul de colesterol „rău“!

Cereale la mic-dejun

Pentru a menține colesterolul la nivelul normal, sub 200 mg/dl, ia un mic-dejun cu cereale integrale și mănâncă fructe care conțin vitamina C la gustări (citrice, kiwi, prune, ananas, struguri).

Între mese, bea sucuri de fructe, cum este cel de grepfrut sau de mere. Dacă adaugi câteva afine, vei obține și un antioxidant numit pterostilben, care se găseşte şi în struguri.

Lapte de soia

Dacă laptele de soia este pe gustul tău ești ferit de boli de inimă. Pe lângă vitamina B, fibre și fier, obții și o scădere a colesterolului.

Îl poți prepara singur dintr-o cană de granule de soia înmuiate 12 ore sau peste noapte în 250 ml de apă. Blendezi amestecul, apoi adaugi o cană de apă caldă. Repeți procedeul, după aceea strecori. Laptele pe care-l obții îl fierbi amestecând continuu.

Alune și nuci la desert

Păstrează în cămară migdale, nuci, arahide, fistic și ia câte o mână după mesele cu mâncăruri grele sau la gustări. Îțo protejează inima datorită acizi graşi Omega-3 pe care-i conțin. Aceștia opresc procesul de deteriorare a arterelor cauzat de depunerea colesterolului. Datorită conţinutului de compuşi vegetali numiţi fitosteroli, arahidele opresc absorbţia colesterolului „rău“.

O mână de arahide pe zi reduce cu 50% riscul de atac de cord. De asemenea, 50 g de migdale pe zi scad cu 16% nivelul de colesterol „rău“ datorită acizilor grași Omega-3, a vitaminelor (E, A, complexul B) şi mineralelor (potasiu, fier, calciu, magneziu) pe care le conțin.

Știai că…

…migdalele au aproximativ 7 g de fibre la suta de grame care fac digestia mai ușoară și detoxifică organismul?

Miere cu scorțișoară

Pune miere cu scorțișoară în ceaiurile pe care le bei de obicei pentru a reduce nivelul de colesterol. Dacă iei trei ceaiuri pe zi, o linguriță de miere şi puțină scorţişoară pudră în fiecare va scădea colesterolul cu până la 12%.

Ciocolată amăruie

Cacaoa scade și ea nivelul de colesterol „rău“, deci este benefic să-ți faci un obicei din a mânca 2 pătrățele de ciocolata amăruie pe zi. Gustul amar nu e pe gustul tău? Alege un sortiment de ciocolată neagră cu alune de pădure, mentă, ghimbir sau ardei iute.

Vin medicinal

Nu mai mult de un pahar de vin de măceșepe zi îți asigură o circulaţie bună a sângelui. Îl poți face destul de ușor. Peste 100 de grame de măceșe pui un litru de vin și le laşi la macerat14 zile. La final, strecori vinul și-l păstrezi într-o sticlă sau recipient de culoare închisă, în loc întunecos.

 Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*