Semnificatiile zilei de 23 septembrie

Astazi este Ziua Internationala Impotriva Exploatarii Sexuale si Traficului Femeilor si Copiilor si Ziua Internationala a Curateniei. Ziua Internationala Impotriva Exploatarii Sexuale si Traficului Femeilor si Copiilor are ca principal scop constientizarea populatiei vulnerabile asupra capcanelor traficului de persoane sub toate formele sale, a gravitatiia acestui fenomen si, totodata, formarea unei atitudini pozitive si a unui comportament social adecvat in scopul educarii pentru siguranta si integritate personala.copii_trafic_29526900

Traficul de fiinte umane este responsabil pentru numeroase traume si suferinte devastatoare in randul victimelor exploatate sub orice forma: sexual, prin munca sau prin alte metode. In România, la nivelul anului 2012, au fost inregistrate peste 1.000 de victime ale traficului de personane, dintre care mai mult de jumatate au fost exploatate sexual, iar 45 % din femeile traficate au fost minore. Imbucurator este faptul ca de la un an la altul numarul victimelor este in scadere.

Ziua Internationala a Curateniei a fost stabilita in 1993 de catre ONU, in parteneriat cu organizatia Clean Up the World. Aceasta zi este dedicata in principal constientizarii populatiei de nevoia de conservare a mediului si mentinere a lui cat mai curat si de educare in directia reciclarii deseurilor.7fff74282c8cdbb70e66b6fc74f9ad94_xl

In acest sens se organizeaza actiuni de igienizare a mediului, dar si de plantare de arbori si arbusti. Mai bine de 80% din maladii si 25% din decesele din lumea a treia se datoreaza alimentelor si apei contaminate, dar si deseurilor.

In 1846 este dscoperita planeta Neptun de catre astronomul francez Urbain Le Verrier si astronomul britanic John Couch Adams si este confirmata de astronomul german Johann Gottfried Galle.

In 1923 se pun bazele Interpol – Organizatia de Politie Criminala Internationala – odata cu reunirea la Viena a reprezentantilor politiei din 20 de tari.

In 2002 ia nastere browser-ul web Mozilla Firefox: versiunea 0.1.

In annul 63 i. Hr. se naste Augustus, imparat romans in 1861 se naste Robert Bosch, inventator german, cunoscut mai ales pentru inventarea bujiilor pentru automobile; in 1865, Suzanne Valadon – pictor francez, prima femeie admisa in Société Nationale des Beaux-Arts, mama pictorului Maurice Utrillo; in 1930, Ray Charles – muzician american; in 1941, Sofia Vicoveanca, interpreta româna de muzica populara; in 1943, Julio Iglesias, cantaret spaniol si fost fotbalist profesionist al echipei Real Madrid, iar in 1950, Serban Ionescu – actor român de tearu si film.

In 1939 moare Sigmund Freud, neurolog si psihiatru, cunoscut drept parintele psihanalizei; in 1970, André Bourvil – actor francez, iar in 2013, Geo Saizescu – regizor, scenarist si actor român.

Adauga un comentariu

*