Un pilot român, erou în presa internațională

Salvarea spectaculoasă a unei turiste rănite din Munții Piatra Craiului de către pilotul unui elicopter privat a devenit celebră pe internet după ce a fost preluată de publicația britanică „Daily Mail”.pilot-erou-700x394

Articolul publicat în presa engleză a fost distribuit de peste 10.000 de ori.

Constantin Apăvăloaei este cel care a pilotat elicopterul pe lângă stâncile ascuțite ale Munților Piatra Craiului, salvând-o pe femeia accidentată în vârstă de 44 de ani care rămăsese blocată pe munte, la 2.000 de metri altitudine. Turista din București căzuse 30 de metri într-o crevasă și nu se mai putea întoarce la traseu.

Cu două ore înainte, echipa SMURD nu reușise să ajungă la turistă: după ce pilotul SMURD zburase timp de o oră pe deasupra zonei, el decisese că nu poate duce misiunea la bun sfârșit.

Inițial, solicitarea pilotului de la compania privată de a interveni pe cont propriu a fost refuzată din cauza riscurilor prea mari.

„Acesta este momentul incredibil în care pilotul unui elicopter privat realizează o salvare uimitoare a unei turiste care rămăsese blocată pe munte, după ce echipa profesionistă de salvatori nu reușise să termine misiunea. Printr-o manevră „extremă și intensă”, pilotul-erou Constantin Apăvăloaei a salvat-o pe femeia în vârstă de 44 de ani accidentată grav, care era blocată la 2.000 de metri altitudine în Munții Carpați”, se arată în articolul „Daily Mail”.

Pilotul a reușit să mențină elicopterul foarte stabil pe parcursul operațiunii de salvare, în ciuda curenților foarte puternici de aer de la acea altitudine. Când elicopterul s-a apropiat suficient de mult de munte, salvatorii au coborât și au luat-o pe turista rănită. Misiunea a fost dusă la bun sfârșit în numai 8 minute.

Constantin Apăvăloaie a declarat pentru postul de televiziune Digi24 că și piloții SMURD sunt foarte capabili: „Piloții sunt foarte buni, numai că probabil au unele restricții”.

Filmul a fost postat pe pagina de Facebook a Dispeceratului Național SALVAMONT și s-a viralizat rapid, fiind urmărit de peste 100.000 de oameni.

După ce a fost salvată, femeia a fost dusă la spital în Târgu Mureș. Ea are un traumatism la cap, precum și fracturi la braț și la picior.

Sursa: http://greatnews.ro

Adauga un comentariu

*