Cum să te ferești de deshidratare

hidratare-apaProbabilitatea de deshidratare este mai mare pe caniculă, de aceea, asigură-te că bei suficientă apă.

Corpul uman conține apă în proporție de 65%. După oxigen, este cel mai important element necesar pentru menținerea proceselor vitale ale organismului.

Hidratarea este necesară, printre altele, pentru transportul de carbohidrați, vitamine, minerale și alte substanțe la celule, precum și pentru eliminarea toxinelor. De asemenea, apa menține volumul de sânge, ajută la formarea salivei, este lubrifiant pentru ochi, ajută la formarea lichidului articular, la reglarea temperaturii corpului, este implicată în activitatea neurologică a creierului, asigură hidratarea pielii.

Deshidratarea dăunează tuturor celulelor corpului și îngreunează toate procesele biochimice și energetice.

Pierderile de apă din corp sunt mai frecvente pe caniculă, în timpul activității fizice, în perioada alăptării și în caz de boală. Necesarul de apă are depinde de vârstă, greutate, sezon și modul de viață. Aportul zilnic necesar de apă este de 35-40 ml/kilocorp.

Așa te hidratezi corect!

  • Bea primul pahar cu apă dimineața, imediat după ce te-ai trezit, iar ultimul seara, înainte de culcare.
  • Nu aștepta să-ți fie sete pentru a bea apă.
  • Contrar a ceea ce se crede, lichidele reci nu ne răcoresc. Corpul va depune un efort mai mare pentru reglarea temperaturii corpului, prin urmare vom transpira mai mult. De aceea, consumă lichide la temperatura camerei.
  • Evită excesul de cafea și de alcool, pentru că au efect diuretic  (cresc cantitatea de urină eliminată).
  • Pentru un plus de beneficii în ceea ce privește hidratarea, bea și limonadă, sucuri naturale de fructe sau apă cu fructe adăugate (căpșuni, lămâi, zmeură).

Ce simptome anunță deshidratarea

Un adult cu greutatea de 70 de kilograme are în jur de 45 de litri de apă. La o pierdere de 2% din această cantitate vorbim de deshidratare (la un deficit de 20% poate surveni decesul).

Printre semnele care însoțesc deshidratarea, se numără: urina închisă la culoare, gura și gâtul uscate, lipsa de energie, pielea uscată, durerea de cap. În stadiu avansat, apar slăbiciune musculară sau crampe, din cauza dezechilibrului de sodiu și potasiu la nivelul mușchilor, dificultatea de a înghiți, dureri la urinare, confuzie sau delir.

Bine de știut!

Dacă nu ai probleme de sănătate, poți consuma apă minerală, dar nu mai mult de jumătate de litru pe zi, completând cu apă plată. Persoanele care suferă de hipertensiune trebuie să evite apa bogată în săruri minerale precum sodiul. De asemenea, și cei cu probleme renale este bine să evite apa minerală, pentru că implică un efort mai mare din partea rinichilor.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*