Grasimile trans – cele mai periculoase pentru sanatatea ta

unnamed (4)Grasimile trans sunt cunoscute si sub denumirea de acizi grasi trans si sunt obtinute prin hidrogenarea uleiului. Uleiul hidrogenat se transforma intr-o grasime solida cu proprietati chimice care permit alimententelor procesate o rezistenta mai mare in timp, situatie care convine de minune producatorilor de alimente procesate.

Medicii si specialistii in nutritie au parerea unanima ca grasimile trans sunt cele mai periculoase grasimi din alimentatie pentru sanatatea noastra. Din aceasta cauza companiile producatoare de astfel de alimente au fost obligate sa renunte la acest procedeu, insa grasimile trans nu au disparut cu totul din produsele pe care le gasim in magazine.

Acest tip de grasimi prezinta doua pericole majore: cresc nivelul colesterolului rau (LDL) din organism si in acelasi timp scad nivelul colesterolului bun (HDL). Daca nu stiati e bina sa aflati ca LDL-ul, colesterolul rau, este cunoscut si sub numele de ucigasul tacut. I se spune asa pentru ca nu da semne clare de boala decat atunci cand e prea tarziu si cand nu prea se mai poate repara mare lucru. Cand LDL-ul creste apar probleme serioase de sanatate ale inimii. La ora actuala bolile cardiace sunt cauza principala a deceselor pe plan mondial.

Alimente care au continut ridicat de grasimi trans

  • Margarina – mult timp a fost folosita ca varianta mai sanatoasa a untului. E drept ca unele tipuri de margarina au in prezent continut mai mic de grasimi trans, in urma solicitarilor organizatiilor de sanatate;
  • Smantana vegetala;
  • Aluaturile congelate si semi-preparatele congelate;
  • Aluatul de pizza;
  • Cartofii prajiti de la fast-food, chiftelele de hamburgeri, puii pane din fast-food;
  • Floricelele din pungile destinate prepararii la cuptorul cu microunde;
  • Unele sortimente de biscuiti, prajituri, placinte si produse de patiserie;
  • Napolitane, chipsuri, bomboane;
  • Gogosile prajite si in general tot ce este prajit in restaurante si lanturi de fast-food;
  • Ciocolata instant, cremele de cafea;
  • Inghetata din comert, in special cele cu aroma de vanilie, caramel, cocos.

Grasimi trans exista in cantitati mai mici si in carnea de vita sau de miel, dar si in produsele lactate cu nivel ridicat de grasime.

Cum ne putem feri de grasimile trans din produsele alimentare de pe raftul magazinelor?

Verificand etichetele. In ultimii ani organizatiile care urmaresc siguranta alimentara, inclusiv FDA (The Food and Drug Administration) au obligat producatorii sa specifice pe etichete cantitatile de grasmi trans si grasimi saturate continute de fiecare produs. Tot ce contine procente mari de grasimi trans si grasimi saturate este de evitat.

Este important de stiut ca legislatia permite ca in cazul in care un produs contine 0,5 g grasimi trans producatorul poate trece pe eticheta 0 g grasimi trans.
Si la fel de important este ca acel 0,5 (de exemplu) se refera la o portie, nu la intregul produs, portia fiind calculata la nivel mai mic, de obicei, fata de portia obisnuita a unui om normal.
Cel mai sigur mod de a elimina din alimentatie grasimile trans este renuntarea pe cat se poate la produsele procesate.

Sursa: http://www.grasomega.ro

Adauga un comentariu

*