Cauzele unui tranzit intestinal lent

constipata3Sedentarismul, mesele luate pe fugă, hrana dezechilibrată și hidratarea incorectă sunt câteva dintre motivele pentru care tranzitul intestinal nu va funcționa niciodată ca… un ceas elvețian.     

Se vorbește adesea despre tranzit intestinal lent. În acest caz, scaunul nu se mai elimină în fiecare zi sau la 2 zile, așa cum ar fi normal, și astfel apar probleme precum balonarea, disconfortul digestiv și constipația.

Știai că un tranzit intestinal lent poate duce la creșterea circumferinței abdomenului cu până la 5 centimetri? Scăderea frecvenței eliminării scaunului, însoțită adesea de greutatea evacuării materiilor fecale, are cauze numeroase și multe dintre ele țin de stilul de viață și de alimentație.

Cel mai frecvent, este prezentă la cei cu o dietă săracă în fibre (prezente în legume, fructe, cereale) și bogată în grăsimi animale, la cei care nu beau suficientă apă și care sunt sedentari (mișcarea stimulează contracția mușchilor intestinali). În sarcină, scăderea frecvenței scaunelor are legătură cu schimbările hormonale prezente în această etapă, precum și cu apăsarea uterului (care tot crește în dimensiuni) pe colon.

 

Sindromul intestinului iritabil, boala omului modern

Din ce în ce mai multe persoane sunt diagnosticate cu sindromul intestinului iritabil, boală care produce disconfort abdominal și modificări ale tranzitului – constipație și diaree.

Nu se știe cu exactitate de ce apare, presupunându-se că este vorba despre o comunicare anormală între intestin și creier, pe fondul stresului și sedentarismului, prezente din ce în ce mai mult în zilele noastre.

Boala se tratează prin schimbarea stilului de viață (mișcarea are acțiune benefică), renunțarea la fumat și la alcool și la grija față de alimente (în funcție de tulburările de tranzit prezente). Poate fi nevoie și de tratament medicamentos (antispastice, laxative).

Laxativele nu trebuie luate pe termen lung

Ocazional, se poate recurge la administrarea laxativelor, care ușurează eliminarea materiilor fecale. Nu trebuie abuzat de astfel de produse, întrucât organismul se obișnuiește cu ele, ceea ce perturbă defecația normală și se creează un cerc vicios, ducând la apariția constipației.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*