Beneficiile vitaminei K şi de unde o putem asimila

vitamina-kCu toţii am auzit de vitaminele A, B, C, D, chiar şi E, dar de vitamina K? Vitamina K este probabil una dintre cele mai puţin cunoscute şi, tocmai de aceea, am pregătit o listă cu beneficiile sale şi de une o putem asimila.

În primul rând, vitamina K este de două feluri: K1, care se regăseşte în furnzele verzi ale legumelor şi K2, care poate fi asimilată din mâncărurile fermentate. De asemenea, corpul nostru produce vitamina K2 din flora intestinală sau bacterii.

Beneficii

  • Vitamina K produce proteine care sunt esenţiale coagulării sângelui şi opresc sângerările.
  • Colaborează extraordinar alături de vitamina D pentru a permite calciului să ajungă în oase şi pentru a le face să fie mai puternice. Nivelul scăzut de vitamina K duce la creşterea riscului unei fracturi.
  • Alte beneficii ale vitaminei K care nu au fost încă demonstrate ştiinţific este reducerea riscului de Alzheimer şi cancer la prostată.

Surse de asimilare

Doza zilnică de vitamina K variază în funcţie de vârstă, sex şi, bineînţeles, greutate. Oricum, un simplu ghid orientativ pentru adulţi este de 0,001mg de vitamina K la fiecare 1kg al corpului. Iată de unde poţi asimila această vitamină.

  • Ierburi: busuioc, salvie, cimbru, pătrunjel, coriandru, maghiran şi arpagic.
  • Legume cu frunze verzi: varză, spanac, muştar, funze de nap
  • Salată verde: ceapă de primăvară, creson de grădină, ridichi, salată verde, salată roşie, ţelină
  • Brasicacee: varză de Bruxelles, broccoli, varză creaţă şi conopidă
  • Condimente:  ardei iute, boia, praf de chili şi curry
  • Alte surse: sparanghel, fenicul, praz, murături, soia, ulei de măsline şi fructe uscate

Sursa: www.one.ro

Adauga un comentariu

*