Semnificatiile zilei de 17 iulie

Astazi, in Japonia, are loc parade principala, Yamaboko Junkō, din cadrul Festivalului Gion Matsuri, care se desfasoara in Kyoto pe parcursul intregii luni iulie. Festivalul este organizat de templul sintoist Yasaka din sectorul Higashiyama si are o importanta majora pentru locuitorii din Kyoto, care cred ca sunt protejati de catre zeitatile templului Yasaka. Festivalul a aparut ca parte a ritualului de purificare pentru a linisti zeii care, potrivit credintelor, aduc incendii, inundatii si cutremure.imageIn 1931 apare Legea privind autonomia universitara in România, care prevedea si transformarea “Conservatorului de Muzica si Arta Dramatica” in “Academia de Muzica si Arta Dramatica”.

In 1955 se inaugureaza parcul de distractii “Disneyland”, cu mare fast, in prezenta a peste 30.000 de vizitatori veniti de pretutindeni, ceremonie transmisa in direct la TV.

In 1976 incepe cea de-a XXI-a editie a Jocurilor Olimpice de Vara, la Montreal, Canada, unde gimnasta Nadia Comaneci va obtine 3 medalii de aur, iar România ocupa locul 9 pe natiuni, cu 4 medalii de aur, 9 de argint si 14 de bronz.

In 1980 sunt inaugurate lucrarile de constructie a centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda.

In 1985 este fondata, la Paris, de catre 17 state , “Agentia de Coordonare a Cercetarilor Europene” – EUREKA – European Research Co-ordination Agency.

In 1995 are loc, la Bruxelles, prima Reuniune in formula “16+1” a NATO, cu participarea tarilor membre ale Aliantei si a Rusiei, cand este semnat acordul interimar de parteneriat si cooperare economica intre Uniunea Europeana si Rusia.

In 1803 se naste Iosif Romanov, librar, editor si tipograf din Bucuresti; in 1894, Georges Henri Lemaître – fizician belgian; in 1920, Juan Antonio Samaranch – presedinte al Comitetului Olimpic International in perioada 1980-2001; in 1927, Sorin Comorosan – biochimist si fizician român, membru de onoare al Academiei Române; in 1952, David Hasselhoff – actor si cantaret american; in 1954, Angela Merkel – politician german, cancelar al Germaniei, iar in 1982, Mihai Patrascu – informatician român.

In 1882 moare Pantazi Ghica, publicist si scriitor român; in 1907, Hector Malot – scriitor francez; in 1923, Theodor Rosetti – publicist si politician roman, iar in 2002, Gabriela Manole-Adoc – sculptorita româna.

Adauga un comentariu

*