BĂCĂUAN INVITAT LA ZIUA AMERICII SĂ SĂRBĂTORIM PRIETENIA AMERICANO- ROMÂNĂ!

​Cu ocazia sărbătoririi celei de a 240-a aniversări a Independenţei SUA, profesorul Gabriel Stan a fost invitat de ES Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti, pentru a participa la manifestările prilejuite de acest eveniment.

Recepția s-a desfășurat sub genericul ”We all breathe the same air” (John F. Kennedy).

Gabriel Stan a promovat în parteneriat cu Ambasada SUA un set de programe culturale şi educaţionale reprezentative, prin Centrul „American Corner Bacău”, Centrul Regional de Resurse pentru Educaţia Civică şi prin Centrul Educațional pentru Studierea Holocaustului, structuri ale Casei Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” Bacău.

O parte dintre acestea sunt finanţate direct de Departamentul de Stat, prin Ambasada SUA de la Bucureşti, fiind considerate proiecte de succes, așa cum este și English Access Microscholarship Bacau Program.
În acest context Ambasada SUA, pentru întreaga activitate desfășurată în ultimii 14 ani, dar mai ales pentru promovarea cu abnegație a proiectului ”American Corner”, i-a oferit lui Gabriel Stan un certificat de apreciere și recunoștință, semnat de Ronald E. Hawkins Jr. – Counselor for Public Affairs.

Se consideră că aceste programe servesc promovării principiilor democraţiei şi dezvoltării mediului educaţional românesc, atât în context multicultural, cât şi intercultural.
Mai mult chiar, diplomatul american și-a exprimat convingerea că, şi în viitor, aceste activităţi, iniţiate de profesorul Gabriel Stan în parteneriat cu americanii, se vor dovedi de un real succes, totodată apreciind profund complexa și eficienta cooperare.
Ronald E. Hawkins Jr. consideră că pentru Ambasada SUA, profesorul băcăuan este”un partener de înaltă calitate”.

Astfel, acum, la Bacău se implementează, a doua oară consecutiv, pentru alți 20 de liceeni din județ, ce provin din medii defavorizate, proiectul English Access Microscholarship Program, finanțat de Departamentul de Stat al SUA, prin ambasada de la București.
Acesta presupune perfecţionarea cunoştinţelor de limba engleză, secvenţe dedicate cunoaşterii civilizaţiei şi culturii americane, vizionarea unor filme cu personalităţi feminine, prezentarea obiceiurilor, sărbătorilor şi tradiţiilor americane, informaţii referitoare la arta culinară, dezbateri pe probleme de mediu, prezentarea unor celebrităţi americane, dar şi diferite alte activităţi outdoor, ce au un impact deosebit.

Un alt proiect american de succes inițiat la Bacău de Gabriel Stan, este Centrul Educaţional Fulbright. El a fost înfiinţat în urmă cu 10 ani însă, colaborarea cu profesorul băcăuan datînd de peste 11 ani.

Participanţii la activitățile organizate în cadrul acestui proiect, au beneficiat de programul International Study in the U.S.A .

În cadrul lui elevii, studenții și cadrele didactice au primit informaţii extinse cu privire la sistemul american de învăţământ, despre programele de studii în colegiile şi universităţile americane, proceduri şi aplicaţii, despre cerinţele de admitere şi sursele de finanţare.

Așadar, aceștia au avut ocazia să afle cum se construieşte succesul academic şi profesional în cele mai bune universităţi din SUA, în condiţiile în care peste 3000 de studenţi din România studiază acum în Statele Unite.

De curând, Andreea Gherasim, elevă în clasa a X-a A, la Colegiul Național Pedagogic ”Ștefan cel Mare” Bacău, în urma unui proces de selecție, inițiat și monitorizat de Ambasada SUA la București, a fost desemnată câștigătoarea unei burse de studiu, atribuită de Departamentul de Stat, prin proiectul World Learning, coordonat la nivel internațional de la Washington.

Programele susţinute la Bacău de Comisia Fulbright din România, precum şi suporturile de curs oferit participanţilor au fost gratuite.
Programul de burse Fulbright este sponsorizat în proporţie de 70% de Guvernul Statelor Unite, iar Guvernul României contribuie şi el cu 30%.
Sub coordonarea Institutului Internaţional de Educaţie (IIE), programul de burse Fulbright stabileşte legături, sub forma schimbului de experienţă, între studenţii americani şi studenţii din alte ţări.

​„În viitor, cu sprijinul Ambasadei SUA, vom implementa o serie de proiecte civice care, într-o primă etapă, vor avea ca tematică fenomenul corupției.
Odată cu aprobarea Strategiei Naționale Anticorupție 2012–2016, ce asigură și cadrul de implementare și dezvoltare a obiectivelor specifice la nivelul sectorului administrativ-public, considerăm că este necesară organizarea unui seminar, în cadrul căruia să fie prezentată legislaţia în vigoare, aplicabilă în cazurile de corupţie.

Totodată, vor fi detaliate sarcinile ce revin unităților administrativ-teritoriale și instituțiilor subordonate acestora pentru operaționalizarea Strategiei.

Acestea trebuie proiectate, în vedera realizării activităţilor specifice, cu scopul prevenirii şi combaterii cazurilor de corupţie în instituțiile publice, respectării normelor de etică și conduită morală de către personalul angajat în acest sector.

De asemenea, ne gândim să iniţiem și câteva proiecte de anvergură, care îşi propun promovarea educaţiei împotriva urii, dar şi a toleranţei şi reconcilierii, combaterii traficului de fiinţe umane şi a discriminării.
​Suntem onoraţi de interesul sporit pe care Ambasada SUA îl manifestă faţă noi. Această situaţie ne obligă să continuăm şi să dezvoltăm parteneriatul cu americanii.” , ne-a informat prof. Gabriel Stan.

Adauga un comentariu

*