Măsuri de prevenție pentru persoanele cu boli cardiace pe caniculă

ARCHIV - ILLUSTRATION - Ein Thermometer zeigt am 19.08.2012 in einem Garten im brandenburgischen Sieversdorf (Oder-Spree) 38 Grad Celsius in der Sonne an. Den Frühling haben viele schon aufgegeben. Kommt jetzt ein heißer Sommer? Foto: Patrick Pleul dpa (zu dpa "Sommer 2013 - wird er besser als der Frühling?" vom 04.04.2013) +++(c) dpa - Bildfunk+++

Au venit căldurile mari! E bine și nu prea! Vremea caniculară afectează în mod direct persoanele cu boli cardiovasculare, afecțiuni care reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial. 

Pentru a-și menține o temperatură constantă, organismul uman trece prin mecanisme de termoreglare, în care sunt implicate toate organele și țesuturile, însă sistemul cardiovascular este cel mai solicitat. De aceea, medicii cardiologi recomandă:

Organismul nostru se simte confortabil la o temperatură de 20-27 de grade, cu o umiditate relativă de  35-60%. Când temperaturile cresc, corpul uman se simte stresat, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Fluxul sanguin este direcționat către piele, apare o vasodilatație, iar prin aceasta, o creștere a transpirației.

“Atunci când organismul este tânăr, sănătos, aceste fenomene se petrec fără probleme. Pe de altă parte, când o persoană are anumite patologii preexistente, precum: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, diverse aritmii, are patologie pulmonară, atunci sigur că aceste fenomene de termoreglare devin mai dificile pentru organismul nostru și apare supraîncălzirea.”, explică dr. Alexandra Postu, medic primar cardiolog la Centrele de Excelență ARES.

Măsuri de precauție:

Iată ce măsuri de precauție trebuie să-și ia pacienții care au probleme cu inima:

  • Pacienții hipertensivi trebuie să-și ajusteze în această perioadă tratamentul, în special tratamentul diuretic, care poate duce la o deshidratare accentuată.
  • Evitarea ieșirilor între orele 11:00- 18:00.
  • Adoptarea unei vestimentații din materiale naturale, de culoare deschisă pentru a evita supraîncălzirea.
  • Evitarea alimentelor grele, bogate în grăsimi saturate.
  • Evitarea abuzului de alcool și de cafea.
  • O hidratare adecvată, minimum 2 litri de apă/ zi.

“Sistemul imunitar este afectat și el odată cu aceste schimbări de temperatură. Să nu uităm că la o temperatură crescută, degradarea alimentelor și înmulțirea microbilor se accentuează. Deci, pe o imunitate scăzută pot să apară diverse infecții, atât la nivelul tegumentelor, cât și infecții ale tractului gastrointestinal. “, completează dr. Alexandra Postu.

În urma creșterii temperaturilor, manifestările care pot apărea atât la nivel psihic, cât și fizic sunt: irascibilitatea, lipsa concentrării, tulburări ale somnului, creșterea pulsului, apariția palpitațiilor, cât și scăderea tensiunii.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*