Semnificatiile zilei de 29 aprilie

Astazi este Ziua Internationala a Dansului. Aceasta zi a fost instituita in 1982 de catre Institutul International de Teatru, prin Comitetul International al Dansului. Sarbatoarea comemoreaza astfel si ziua de nastere a creatorului baletului modern, Jean-Georges Noverre, nascut in 1727. Manifestatiile ce au loc in aceasta zi au ca sop atragerea atentiei unui public mai larg catre arta dansului, in special a publicului ocazional, care nu urmareste evenimentele din lumea dansului in tot restul anului. Ziua Internationala a Dansului incurajeaza promovarea dansului in lume, dincolo de bariere etnice, politice sau culturale si incearca sa-i reuneasca pe toti iubitorii dansului, oricare ar fi acesta.

In România, astazi este serbata Ziua Veteranilor de Razboi. Pe 29 aprilie 1902, regele Carol I instituia, prin Inalt Decret, titlul de “veteran de razboi”, dupa 25 de ani de la decretarea in 1877 a mobilizarii pentru cucerirea independentei de stat a României. Pana in 1989 nu exista niciun act normativ care sa le recunoasca meritele, in afara veteranilor antifascisti. Cu ocazia acestei zile se desfasoara ceremonii militare la toate monumentele eroilor din tara. Anul 2015 a fost declarat “Anul veteranilor de razboi”, dedicat marcarii a 70 de ani de la incetarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, avandu-se in vedere contributia majora a Armatei Române la incheierea acestui Razboi Mondial.

In 1835 este descoperit, pe un teren din Schifferstadt, sud-vestul Germaniei, un obiect conic, asa-numita “palarie de aur din Schifferstadt” – primul dintre cele patru asemenea obiecte care vor iesi la lumina pe rand: conul de aur din Avanton – vestul Frantei, conul de aur din Ezelsdorf-Buch – langa Nurnberg si palaria de aur din Berlin.

In 1868 se infiinteaza Filarmonica Româna, care in prezent poarta numele lui George Enescu.

In 1882 este testat “Elektromote” – precursorul troleibuzului – de catre Ernst Werner von Siemens, la Berlin.

In 1945, in timpul Holocaustului, este eliberat, de trupele americane, lagarul de concentrare de la Dachau.

In 1997 intra in vigoare Conventia cu privire la interzicerea elaborarii, producerii, depozitarii si utilizarii armamentului chimic si lichidarea acestuia, semnata la Paris la 13 ianuarie 1993.

In 2011 are loc casatoria Printului William – Duce de Cambridge, cu Kate Middleton.

In 1879 se naste Gala Galaction (Grigore Pisculescu), scriitor român si traducator, in 1938, al Bibliei; in 1907, Fred Zinnemann – regizor austrico-american; in 1936, Gheorghe Tomozei – poet român; in 1954, Jerry Seinfeld – comediant american; in 1956, Florin Calinescu – actor român; in 1958, Michelle Pfeiffer – actrita americana; in 1970, Andre Agassi – jucator american de tenis de camp; in 1970, Uma Thurman – actrita americana, iar in 1990, Lucia Dumitrescu – cantareata română de muzica pop.

In 1918 moare Barbu Stefanescu Delavrancea, dramaturg, publicist si politician român; in 1939, Petre Iorgulescu-Yor – pictor român; in 1975, Radu Gyr (Radu Demetrescu) – poet, dramaturg si eseist român, iar in 2004, Emil Klein – violoncelist si dirijor român.

Adauga un comentariu

*