Cum scazi grăsimile din sânge

colesterolDin fericire, colesterolul poate fi ținut sub control cu ajutorul unor obiceiuri pe care le putem adopta ușor. În acest sens, dieta echilibrată și mișcarea moderată sunt cei mai buni aliați.

Mișcare și iar mișcare

Știai că riscul de apariție a infarctului este de 2 ori mai mare la persoanele sedentare? Explicația este simplă: lipsa mișcării atrage după sine exces de kilograme, hipertensiune, diabet și scăderea colesterolului „bun“, factori care ne fac vulnerabili față de acumularea grăsimilor în sânge.

Așa că nu mai sta ore în șir în fața televizorului sau calculatorului; înlocuiește aceste activități sedentare cu mișcarea. Pentru ca efortul fizic să aibă efect, este important să fie practicat regulat, cel puțin 5 zile pe săptămână.

Sunt suficiente 30 de minute de mișcare zilnică, cele mai indicate activități fiind mersul pe jos, ciclismul și înotul. Evită activitatea fizică în zilele în care sunt temperaturi extreme (foarte cald sau foarte frig) sau când ai simptome precum dureri în piept sau amețeli.

Renunță la fumat

Dacă ești fumător, iar la analizele de sânge ți s-au depistat valori crescute ale grăsimilor în sânge, este mai mult decât necesar să renunți la acest obicei.

Este dovedit că țigările reduc nivelul colesterolului HDL („bun“), favorizând, în plus, și apariția cheagurilor de sânge, care duc la înfundarea arterelor. Chimicalele din țigări, mai ales nicotina, antrenează creșterea nivelului trigliceridelor.

De asemenea, monoxidul de carbon din țigarete duce la îngustarea și rigidizarea vaselor sangvine, ceea ce predispune la infarct și accident vascular cerebral. Este bine de știut că și fumatul pasiv expune la aceste riscuri pentru sănătate.

Evită alcoolul

Studiile arată că un pahar cu vin roșu pe zi ar crește colesterolul „bun“. Totuși, alte studii subliniază că alcoolul, chiar și în doze mici, crește nivelul trigliceridelor.

Caloriile neutilizate aduse de această băutură sunt transformate în trigliceride. În plus, consumatorii de alcool au tendința de a consuma mai multe alimente bogate în grăsimi animale, ceea ce se traduce prin creșterea colesterolului LDL.

Menține-ți greutatea normală

În cazul în care ești mai plinuț(ă) și ai dislipidemie, află că greutatea normală ajută la echilibrarea nivelului colesterolului LDL și al trigliceridelor, precum și la creșterea colesterolului „bun“.

Aceste beneficii se pot observa la 2 luni după ce se pierde 10% din greutate. Slăbitul are beneficii asupra sistemului cardiovascular, în general, prevenind diabetul și hipertensiunea. Mai mult, efectele se mențin dacă se păstrează, pe termen lung, greutatea normală. Un instrument util pentru a afla cum stai cu greutatea este indicele de masă corporală (IMC).

Acesta reprezintă raportul dintre greutate (kg) şi înălţime (m) la pătrat (IMC = greutate/înălţimea la pătrat). Dacă rezultatul se situează între 18,50 şi 24,99, ai o greutate normală, iar dacă acesta se află între 25 şi 29,99, eşti supraponderal. Un rezultat peste 30 indică obezitatea. Atenție și la grăsimea abdominală! Circumferința taliei la femei nu ar trebui să fie mai mare de 88 cm, iar la bărbați de 102 cm.

Sursa: http://www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*