Semnificatiile zilei de 24 martie

Astazi este Ziua Mondiala a Luptei Impotriva Tuberculozei Epidemice. Pe 24 martie 1882, Robert Koch a anuntat oficial comunitatea stiintifica internationala ca a descoperit bacilul TBC. Tuberculoza ocupa locul 2 la nivel mondial in randul bolilor infectioase cu cele mai multe decese, dupa SIDA. Desi rata incidentei a ramas stabila sau a scazut, la nivel mondial s-a constatat ca numarul de noi cazuri continua sa creasca lent din cauza imbolnavirilor numeroase din Africa, estul Mediteranei si Asia de S-E. Conform OMS, România este printre primele 5 tari din regiune, alaturi de Rusia, Ucraina, Uzbekistan si Kazahstan, in ceea ce priveste incidenta si mortalitatea cauzate de tuberculoza. Aceste 5 tari la un loc insumeaza mai mult de jumatate din numarul imbolnavirilor de tuberculoza din Europa. In România, cazurile de TBC sunt mai frecvente decat in celelalte state din Uniunea Europeana, anual apar 130 de cazuri la 100.000 de locuitori, comparativ cu media europeana de 30 de cazuri la 100.000 de locuitori.

In 1818 Gheorghe Lazar este numit “dascal” de aritmetica, geometrie si geografie la Scoala de la “Sfantul Sava”, unde a inaugurat cursurile in limba româna.

In 1949 filmul “Hamlet”, regizat de Laurence Olivier, primeste primul premiu Oscar din istoria productiilor britanice.

In 1990, poezia “Un rasunet”, de Andrei Muresanu, devine Imnul National al României.

In 2001 este redeschisa oficial Galeria de Arta Româneasca Moderna din cadrul Muzeului National de Arta al României.

In 1874 se naste Harry Houdini (Erich Weiss), celebru iluzionist american, ramas celebru in randul magicienilor pentru abilitatea cu care reusea sa evadeze din spatii inchise; in 1925, Dinu Ianculescu – poet si actor român; in 1930, Steve McQueen, actor american; in 1938, Teodor Moraru – pictor român; in 1949, Constantin Zarnescu – prozator român, iar in 1978, Cheloo (Catalin Stefan Ion) – cantaret de muzica hip-hop in trupa Parazitii.

In1905 moare Jules Verne, scriitor francez; in 1911, Nicolae Densusianu – istoric si folclorist, membru al Academiei Române; in 1940, Édouard Branly – inventator si medic francez; in 2000, Ion Miclea – artist fotograf român, iar in 2009, Péter Jecza – sculptor român.

Adauga un comentariu

*