Beneficiile extraordinare ale postului pentru sănătate

652x450_087344-meniu-pentru-postul-pasteluiCred ca mulţi dintre cei care ţin post sau îşi propun să ţină post  şi-au pus întrebarea: de ce este bine să ţii post?  Este vorba doar despre o”detoxifiiere” a organismului?  Ce efecte are postul asupra minţii şi sufletului?

Potrivit teologilor, postul are două aspecte: unul trupesc si altul sufletesc, spiritual, ceea ce corespunde postului extern si postului intern, care însă constituie o unitate.

Ce este postul alimentar? 

În general, postul este conceput ca o alimentaţie din care au fost excluse carnea şi produsele de origine animală. Există şi post cu apă şi pâine de 7 zile sau un post negru de 40 zile. Principala lui acţiune este cea de purificare, de odihnire a anumitor organe din corp, de uşurare a unor procese şi schimburi interne. Postul nu trebuie în nici un caz să fie forţat, impus din afară, ci este bine să constituie un act firesc, natural.

Beneficiile postului terapeutic

Se consideră că postind o zi pe săptămână îi oferim organismului un timp minim pentru regenerare şi purificare. Un post de trei zile ne debarasează corpul de toxine şi curăţă sângele, unul de cinci zile iniţiază procesul de vindecare şi de refacere a sistemului imunitar. Pe toată durata postului complet, băutul apei este obligatoriu, cel puţin 1,5 litri pe zi, pentru evitarea deshidratării şi a blocajului renal. Postul este recomandat şi în cazul bolilor infecţioase în fazele acute, deoarece energiile organismului, nemaifiind orientate către procesul de digestie (care canalizează o mare parte din acestea) sunt folosite în procesul de apărare contra microorganismelor.

Beneficiile mentale şi emoţionale ale postului

Postul  conferă claritate şi putere de concentrare şi poate deveni un instrument benefic în această perioadă.  Eficienţa acţiunilor de zi cu zi creşte în mod semnificativ, iar performanţele intelectuale sunt amplificate.  Postul conferă un sentiment de flexibilitate şi mai multă energie.

Multe persoane obişnuite cu postul găsesc această activitate de ajutor în momentele în care au nevoie de un impuls de energie pentru un propiect important sau un termen de predare.  Cu toate acestea, nu este recomandat să recurgi la post înaintea unui eveniment important până când nu îţi cunoşti reacţiile şi te asiguri că nu te vei confrunta cu dureri de cap, asociate procesului de detoxifiere.

Beneficiile spirituale ale postului

Să nu uităm de efectele postului în ceea ce priveşte conexiunea noastră spirituală. Un al beneficiu al postului este faptul că ne încurajează să ne concentrăm atenţia spre interior, să ascultăm şi să devenim mai atenţi. Şi acel timp petrecut în tăcere, doar cu tine îţi va permite un mai mare sentiment de apropiere cu divinitatea şi cu propria fiinţă.

Studii care susţin beneficiile postului 

Un studiu, realizat de cercetătorii de la University of Southern California, sugerează că postul impulsionează celulele stem să producă noi celule albe în sange, care luptă cu infecţiile. În plus, că postul are efecte pozitive în întărirea sistemului imunitar. Oamenii de ştiinţă au descoperit că postul prelungit reduce enzima PKA, care este asociată cu procesul de îmbătrânire şi cu un hormon care creşte riscul de apariţie a cancerului şi a tumorilor. Studiul a analizat persoane care au ţinut post timp de două sau patru zile consecutiv pe o perioadă de şase luni.

Postul înseamnă curăţare, detoxifiere şi îndepărtarea cauzelor care provoacă boli. Aşadar, cee ce este benefic pentru sănătatea noastră spirituală se dovedeşte util şi pentru sănătatea noastră fizică.

Sursa: www.csid.ro

Adauga un comentariu

*