Semnificatiile zilei de 4 martie

RV4216_ArticoloAstazi este Ziua Mondiala de Rugaciune, zi marcata in prima zi de vineri a lunii martie. Aceasta sarbatoare este cea mai cunoscuta miscare ecumenica a femeilor crestine, o zi in care femeile de diferite confesiuni se intalnesc in localitatile lor pentru a se ruga pentru o tara anume, dar si pentru pacea din lume. Originile acestei sarbatori sunt in secolul al XIX-lea, atunci cand femeile crestine din Canada si Statele Unite au inceput sa se implice in misiuni de incurajare a rugaciunii personale. In România, marcarea acestei zile a inceput in 1971, la Sibiu.

In 1993 se infiinteaza Forul Ecumenic al Femeilor Crestine din România, iar prima slujba a fost oficiata in 1993, la Bucuresti, ajungand, in prezent, sa fie organizata de asociatiile de femei ale bisericilor si de comitetele ecumenice locale in peste 200 de localitati din tara.

In 1275 astronomii chinezi observa si constientizeaza o eclipsa totala de soare in China.

In 1923 este creata Liga Apararii National-Crestine (LANC), organizatie extremist condusa de profesorul universitar Alexandru C. Cuza, din care ulterior se va fi desprins Garda de Fier – o organizatie paramilitara terorista de orientare nationalist-fascista, creata dupa modelul organizatiilor naziste SA si SS, cu un caracter mistic-religios, violent anticomunist, antisemit si antimasonic.

In 1975 Charlie Chaplin este innobilat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

In 1977 se produce cel mai grav cutremur din România, avand o magnitudine de 7.2 grade pe scara Richter si cu epicentrul in zona Vrancea la 100 km adancime, soldat cu peste 1.500 de victime in intreaga tara, peste 11.000 de raniti si 35.000 de locuinte prabusite.

In 1678 se naste Antonio Vivaldi, compozitor italian; in 1876, Léon-Paul Fargue, poet francez; in 1882, Nicolae Titulescu – jurist, diplomat si om politic român; in 1951, Chris Rea – cantaret englez, iar in 1987, Alexandru Tudose – fotbalist român.

In 1852 moare Nicolai Vasilievici Gogol, scriitor rus; in 1977, in devastatorul cutremur: Toma Caragiu – actor român de teatru si film, A. E. Baconski – poet, prozator, eseist român, Mihai Gafita – critic si istoric literar român, Alexandru Bocanet – regizor român de televiziune, Doina Badea – interpreta româna de muzica usoara si multe alte personalitati ale românilor; in 2007, Serban Georgescu – compozitor român, iar in 2015, George Motoi, actor român.

Adauga un comentariu

*