Semnificatiile zilei de 29 februarie

646x404Datorita raritatii sale, aceasta data a capatat si semnificatii inedite. O lege straveche spune ca in aceasta zi, femeile pot sa ceara in casatorie barbatul iubit. Legenda dateaza din Irlanda secolului V, cand Sfanta Bridget l-a rugat pe Sfantul Patrick sa permita femeilor, intr-o singura zi din an, sa-i ceara in casatorie pe barbați. Potrivit traditiei, barbatul care refuza propunerea trebuie sa ii ofere iubitei sale 12 perechi de manusi pe care le va purta tot anul pentru a ascunde rusinea provocata de lipsa unui inel de logodna pe deget.

29-februariePeste 4 milioane de oameni din intreaga lume sunt nascuti astazi iar dintre acestia, peste 12.000 sunt români. Ca o intamplare inedita amintim ca o familie din Norvegia, Henriksen a intrat in Cartea Recordurilor pentru ca cei trei copii ai cuplului s-au nascut pe 29 februarie in ani consecutivi: in 1960, 1964 și 1968.

In 1960 are loc un cutremur de 7,6 grade pe scara Richter care distruge total orașul Agadir, Maroc.

In 1792 se naste Gioacchino Rossini, compozitor italian; in 1920, Michele Morgan (Simone Roussel) – actrita franceza; in 1936, Marin Sorescu – poet, dramaturg, prozator, eseist si traducator, considerat unul dintre cei mai mari scriitori români contemporani, cunoscut in timpul vietii pe aproape toate continentele planetei; in 1952, Gheorghe Duca – academician, presedinte al Academiei de Stiinte a Moldovei; in 1972, Antonio Sabato Jr. – actor italian; in 1976, Ja Rule – cantaret american, iar in 1992, Usher (Jessie T. Usher Jr.) – actor si cantaret american.

In 1980 moare Gheorghe Ștefan, istoric și arheolog, specialist in istoria veche, membru al Academiei Române si Yigal Allon – ministru de externe al Israelului.

Adauga un comentariu

*