Semnificatiile zilei de 28 februarie

Astazi in Romania se serbeaza Ziua Protectiei Civile. S-a ales data de 28 februarie deoarece este data la care Regele Carol al II-lea semna “Inaltul Decret Regal” in 1930, publicat la 23 martie 1933 in Monitorul Oficial al României ca “Regulamentul Apararii Pasive contra atacurilor aeriene”. Sarbatoarea este un prilej de retrospectiva a activitatilor desfasurate de-a lungul timpului in misiunile de salvare a cetatenilor amenintati de conflagratii militare, calamitati naturale si alte catastrofe. Daca la infiintare structura s-a subordonat Ministerului de Interne, pe timpul celui de-al II-lea razboi mondial aceasta a functionat in Comandamentul Apararii Pasive din Ministerul Aerului si Marinei, iar in perioada postbelica a fost transferata la Ministerul Fortelor Armate. In 1952 se infiinta Apararea Locala Antiaeriana si Comandamentul Apararii Locale Antiaeriene, cu primele state-majore regionale si servicii specializate la nivelul localitatilor si unitatilor economice. Protectia Civila este o componenta a apararii nationale ce cuprinde un complex de masuri pentru ocrotirea populatiei, a bunurilor materiale in caz de razboi, calamitati sau catastrofe si asigura conditiile necesare supravietuirii acestora. Modernizarea conceptiei apararii civile a populatiei, bunurilor si teritoriului in caz de conflict armat, dar si la dezastre, a fost impusa, in primul rand, de ruptura provocata de evenimentele din Cehoslovacia din 1968, de catastrofele naturale care au lovit tara – inundatii, cutremurul din 1977, dar si de unele catastrofe industriale cum au fost marile incendii de pe platformele petrochimice si metalurgice. Astfel, Legea nr. 2/1978 va consfinti aplicarea, in tara noastra, a unei noi conceptii privind apararea civila, in aceasta perioada conturandu-se doctrina pregatirii populatiei si a factorilor de decizie spre a raspunde unor situatii determinate de producerea dezastrelor, precum si privind protectia populatiei in caz de conflict armat.

In 1914 apare pentru prima data personajul Charlot, interpretat de Charlie Chaplin, in “Charlot si umbrella”.

In 1953 James Watson si Francis Crick descopera structura chimica a ADN-ului, anuntul formal realizandu-se pe 25 aprilie, in revista “Nature”.

In 1993 are loc premiera spectacolului “Richard al III-lea”, la Teatrul Odeon din Bucuresti, sub semnatura regizorului Mihai Maniutiu, spectacol de referinta in istoria teatrului românesc de dupa 1989.

In 1533 se naste Michel de Montaigne, scriitor si filosof francez ; in 1754, Gheorghe Sincai – istoric, filolog si poet român, reprezentant al Scolii Ardelene; in 1863, Gheorghe Marinescu – medic, fondator al scolii românesti de neurologie; in 1942, Brian Jones – muzician englez, membru fondator al trupei The Rolling Stones, iar in 1980, Lucian Bute – pugilist român.

In 1785 mor Horea, Closca si Crisan, conducatori ai Rascoalei taranesti din Transilvania, trasi pe roata; in 1916, Henry James – scriitor american, iar in 2015, Yașar Kemal – scriitor turc.

Adauga un comentariu

*