ÎNALT DIPLOMAT AMERICAN A SUSȚINUT LA CCD BACĂU VIDEOCONFERINŢA „MARTIN LUTHER KING JR. ŞI MIŞCAREA PENTRU DREPTURI CIVILE ÎN SUA”

DSC_0323Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău a organizat, marți, 09 februarie 2016, începând cu ora 10:30, la Centrul „American Corner Bacău”, videoconferinţa „Martin Luther King jr. şi mişcarea pentru drepturi civile în SUA”.

Aceasta  a fost susţinută de  diplomatul american Ronald E. Hawkins Jr., Counselor for Public Affairs al Ambasadei SUA la Bucureşti.

Publicul a fost format din liceeni, care participă la proiectul „English Access Microscholarship Bacau Program, 2015-2017″, coordonaţi de prof. Anca Rafiroiu, inspector școlar și de prof. Alis Gălbează, de la Colegiul Național ”Vasile Alecsandri” Bacău, care au statut de traineri, agreați de Ambasada SUA la București.

Martin Luther King jr. s-a născut pe 15 ianuarie 1929 în Atlanta, Georgia – SUA.

A primit o educaţie care nu era accesibilă la acea vreme, decât unui număr restrâns de afro-americani, studiind teologia la universităţi din nordul SUA. La 25 de ani devine preotul unei comunităţi din Montgomery, Alabama. Un an mai târziu, în 1955, are loc în Montgomery, fief al rasismului, boicotul autobuzelor – preşedinte al comitetului de boicot fiind ales însuşi pastorul King.

Boicotul autobuzelor din Montgomery a fost urmat de o serie de acţiuni non-violente similare, desfășurate în mai multe oraşe din sudul SUA, acţiuni care au reprezentat începutul mişcării pentru drepturi civile a afro-americanilor, sub conducerea lui Martin Luther King jr. Curând, King capătă notorietate naţională, ca purtător de cuvânt al mişcării non-violente împotriva segregării rasiale.

DSC_0312La doar 35 de ani, în 1964, Martin Luther King jr. a primit Premiul Nobel pentru Pace, în discursul său de mulţumire afirmând: „Non-violenţa este răspunsul la o problemă decisivă a vremurilor noastre: necesitatea ca omul să treacă peste oprimare şi violenţă, fără a recurge la mijloace de oprimare şi la violenţă”.

King se numără printre „martirii creştini ai secolului XX”, în onoarea cărora a fost ridicată o statuie la Westminster Abbey – Londra.

„Îndeobşte, activităţile şi sesiunile de formare organizate de noi, la Centrul ”American Corner Bacău”, promovează respectarea drepturilor omului într-o societate, care îşi caută încă, după 66 de ani de diferite regimuri totalitare, un drum firesc de dezvoltare.

De această dată, am încercat să sensibilizăm tineri, elevi băcăuani, asupra unor evenimente istorice, ce au marcat mişcarea pacifistă pentru promovarea drepturilor civile, acțiune îndreptată și împotriva segregării rasiale.

Domnul Ronald E. Hawkins Jr., înalt diplomat american la București, ne-a vizitat în iulie 2015, cu acea ocazie participând la festivitatea de închidere a proiectului ”English Access Microscholarship Bacău Program, 2013-2015”. Atunci oaspetele american a susținut o prelegere pentru elevii finaliști, care au fost felicitați, alături de profesori şi organizatori, pentru efortul și performanța lor.”, ne-a declarat prof. Gabriel Stan, directorul CCD Bacău.

Adauga un comentariu

*