ZIUA INTERNAȚIONALĂ DE COMEMORARE A VICTIMELOR HOLOCAUSTULUI A FOST MARCATĂ ŞI LA BACĂU SUPRAVIEȚUITORI AI HOLOCAUSTULUI S-AU DESTĂINUIT ELEVILOR ȘI PROFESORILOR BĂCĂUANI

Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, în parteneriat cu Federația Comunităților Evreiești din România și cu Asociația Evreilor Români Victime ale Holocaustului, a marcat miercuri, 03 februarie 2016, ”Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului”.
Manifestarea s-a desfășurat sub genericul ”Educație pentru viitor prin înțelegerea trecutului. Întâlnire cu supraviețuitori ai Holocaustului din România.”
Invitați speciali au fost dr. ing. Liviu Beris, supraviețuitor al Holocaustului din Transnistria și ing. Iancu Țucărman, supraviețuitor al pogromului de la Iași.
Cu această ocazie a debutat și programul de formare continuă ”Predarea Holocaustului în școlile din România”, avizat de Ministerul Educației, destinat profesorilor de istorie și științe sociale și coordonat de Gabriel Stan, directorul CCD Bacău.
Următoarele sesiuni, care vor avea un caracter intensiv, vor fi susținute de conf. univ. dr. Felicia Waldman, coordonator al Centrului de Studii Ebraice ”Goldstein-Goren” – Facultatea de Litere, Universitatea din București și de prof. univ. dr. Alexandru Florian, directorul general al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”.
Pe parcursul orelor de pregătire, accentul va fi pus cu preponderenţă pe dezbateri referitoare la una dintre cele mai mari tragedii ale umanităţii din secolul trecut, Holocaustul, fenomen care a afectat grav, din nefericire, şi societatea românescă, în timpul celui de al doilea război mondial.
La această primă întâlnire au participat peste 90 de liceeni și profesori din județul Bacău.
De asemenea, la eveniment au fost invitaţi şi reprezentanţi ai Comunităţii Evreilor din Bacău. Președintele acesteia, ing. Izu Butnaru, a făcut o scurtă prezentare a evoluţiei comunităţii evreieşti în spaţiul românesc, din perspectivă istorică, economică, socială, politică, dar şi a modulului în care viaţa comunitară evreiască s-a reflectat în cultura românească.
Este de notorietate faptul că de-a lungul timpului, comunitatea mozaică din Bacău a avut o contribuţie importantă la modernizarea oraşului de pe Bistriţa.
Totodată, au luat cuvântul liderii comunității armene și ai comunității rroma, domnii Vasile Agop și Florin Dura, ce au evocat suferințele membrilor etniilor pe care le reprezintă, în acele vremuri tragice.
„Activitatea a fost dedicată, odată cu prezența celor doi supraviețuitori, comemorării Holocaustului.
În continuare temele ce vor fi puse în dezbaterea cursanților, vor face referire la combaterea discrimnării, promovarea respectului şi a înţelegerii reciproce, dar şi la universalitatea umanismului.
Din nefericire, intoleranţa, ura rasială, xenofobia şi antisemitismul se manifestă încă, în lume.
De aceea, mai ales tânăra generaţie, trebuie să fie educată în spiritul promovării toleranţei şi a bunei înţelegeri.
Noi toţi trebuie să cunoaştem trecutul, pentru ca acest eveniment tragic, Holocaustul, să nu se mai repete.”, ne-a informat prof. Gabriel Stan, directorul CCD Bacău.
Prof. Gabriel STAN, directorul CCD Bacău.

Adauga un comentariu

*