CCD Bacău a organizat seminarul „Modalități de manifestare a corupției”

Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău a organizat joi, 28 ianuarie 2016, începând cu ora 14:30, la Centrul „American Corner Bacău”, seminarul „Modalităţi de manifestare a corupţiei”, eveniment care s-a desfășurat în cadrul proiectului „Corupţia în viaţa cotidiană”.DSC_0204

Activitatea a fost susţinută de Ovidiu Neicuţescu, comisar – şef și trainer al Serviciului Judeţean Anticorupţie Bacău (DGA).

La workshop au participat elevi de la Colegiul Naţional „Ferdinand I” Bacău, coordonaţi de prof. Lucica Ciupercă şi de la Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău, coordonaţi de prof. Iuliana Botezatu, prof. Alina Dobre şi prof. Carmen Neguriţă.

Activitatea, care face parte din cadrul proiectului mai amplu”Corupția și viața cotidiană”,  s-a dorit a fi  și o campanie informativă, pentru inducerea unui comportament anticorupţie, în rândul elevilor şi a cadrelor didactice.

Acesta are menirea de a oferi tinerilor susținere educațională, civică și socială, printr-o abordare integrată, interactivă, pentru cunoașterea și înțelegerea fenomenului corupției și a implicațiilor sale economice, sociale și politice asupra societății. El promovează, totodată, valorile democratice, spiritul civic și responsabilitatea socială.

În cadrul proiectului se vor desfășura activități lunare, în mai multe licee, urmărindu-se astfel abordarea unor aspecte diverse, privind cunoașterea și combaterea fenomenului corupției.

Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) este instituţia specializată pentru prevenirea şi combaterea corupţiei din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) – poliţie, jandarmerie, poliţie de frontieră, situaţii de urgenţă, permise de conducere, paşapoarte, prefecturi şi altele.

Pentru a susține, cu o înaltă expertiză, proiectul mai sus amintit, CCD Bacău îl are ca  invitat permanent, pe  domnul  Ovidiu Neicuţescu.DSC_0213

De această dată reprezentantul DGA a vorbit liceenilor prezenţi despre infracţiunea de corupţie, atribuţiile DGA în combaterea acesteia, prezentând totodată diferite acţiuni prin care elevii se pot implica în prevenirea faptelor de corupţie.

De asemenea,, au fost vizionate următoarele filme documentare, cu un pronunțat caracter instructiv – educativ:  „Încă poţi alege!”, ”Patru cazuri și necazuri” – pamflet cu Horațiu Mălăele, ”A fi sau a nu fi” și ”A lua sau a nu lua”.

La final, aceştia au primit materiale informative şi diplome, din partea Centrului Regional de Resurse pentru Educaţia Civică, coordonat de prof. Lucica Ciupercă și a Centrului „American Corner Bacău”, coordonat de bibl. Oana – Liliana Jianu, structuri ale CCD Bacău.

De remarcat este faptul că Ministerul Educației a întocmit un plan sectorial de măsuri anticorupție, care enunță câteva obiective și acțiuni, asigurând astfel cadrul de implementare și dezvoltare a obiectivelor Strategiei Naționale Anticorupție 2012 – 2020, la nivelul sectorului educațional.

Totodată, se doreşte crearea unei atitudini proactive a profesorilor, în rândul elevilor, privind respectarea legilor și promovarea unui climat social sigur, obiectivul principal fiind, sprijinirea tinerilor în procesul formării unui comportament social integrator şi securizant, în perspectiva maturizării acestora, ca cetăţeni responsabili şi a implicării lor active, în soluţionarea problemei corupţiei în comunitatea locală şi naţională.

”Opinăm că participarea elevilor şi profesorilor la acest proiect, poate contribui la schimbarea mentalităţii acestora, referitoare la fenomenul corupţiei în societatea românească”, ne-a informat prof. Gabriel Stan, directorul CCD Bacău.

Adauga un comentariu

*