Spirulina – lucruri mai putin cunoscute

spirulina3Stiai ca ONU a declarat spirulina cel mai bun aliment al viitorului? Nici nu este de mirare. Spirulina este unul dintre cele mai puternice, concentrate si nutritive alimente. Si, ca majoritatea superalimentelor, este aliment si medicament in acelasi timp.

Specialistii sustin ca spirulina are capacitatea de a ne furniza nutritie maxima, sanatate si energie, cu un minimum de calorii si fara acizi grasi de tip trans.

Spirulina are capacitatea de a influenta dramatic si in mod pozitiv greutatea ideala, dieta si obiceiurile alimentare ale unei persoane.

Desi s-au facut suficient de multe studii noi si spirulina a facut subiectul multor dezbateri stiintifice, au mai ramas si lucruri mai putin cunoscute despre aceasta. Iata ce probabil ca nu stiai pana acum.

Spirulina face parte din regnul bacteriilor (organismele procariote) si nu din regnul plantelor.

Desi este generic denumita alga verde-albastruie, este de fapt o ciano bacterie (adica o bacterie albastra).

Exista 35 de specii de spirulina, iar unele sunt superioare comparativ cu altele.

De exemplu, Spirulina platensis este superioara fata de Spirulina maxima in privinta continutului de lichide si are mult mai putin acid palmitic (saturat) si mai mult acid gama-linolenic (esential).

Popoarele din Mexic (America Centrala) si din Lake Chad (Africa) consuma spirulina de mii de ani.

Numita tecuitlatl de azteci, spirulina a fost consumata de acestia timp de 5.000 de ani. Numita dihe de Kanembu, este consumata de acestia de peste 1.000 de ani.

Spirulina poate supravietui la temperaturile cele mai aspre.

Indiferent ca o ingheti, o tii la frigider, o lasi la temperatura camerei sau o procesezi, nu-si va pierde in niciun fel nutrientii.

Spirulina are concentratia cea mai mare de proteine (la greutatea uscata) din toate alimentele.

In functie de specie, contine 65-71% proteine, in comparatie cu faina din soia, de exemplu, care contine numai 35% proteina pura.

Spirulina este o sursa completa de proteine. 

Spirulina contine toti cei opt aminoacizi esentiali pe langa cei neesentiali.

Spirulina contine proteine foarte digerabile, comparabile cu cazeina din lapte.

Celulele sale nu au pereti din celuloza, ceea ce face ca proteinele sale sa fie digerabile in procent de 83-90% in spirulina obisnuita uscata, in comparatie cu cazeina pura, digerabila in procent de 95.1%.

Fierul continut de spirulina depaseste fierul din spanacul crud si cereale integrale si este comparabil cu cel continut de carnea rosie.

In functie de specie, este de 25-50 de ori mai bogata decat spanacul crud si de doua ori mai bogata decat alimentele cele mai bogate in fier – cerealele integrale.

Spirulina este sursa cea mai buna de B-12*, depasind cel mai apropiat competitor, ficatul crud de vita.

Este de doua pana la sase ori mai bogata in B12.

Sportivii au mai multa rezistenta si forta atunci cand consuma spirulina.

(Doza recomandata pentru sportivii de performanta: 30+ grame/zi).

Beta carotenul din spirulina este mai mare decat cel din morcovi.

Primesti de zece ori mai mult decat ai primi de la morcovi pentru imbunatatirea vederii.

Spirulina este sursa cea mai bogata de acid esential gama-linolenic acid (GLA) dupa laptele matern si cateva uleiuri vegetale foarte putin folosite (de luminita, boranita, din seminte de coacaze negre si uleiul de canepa).

GLA este eficient in reducerea inflamatiei.

Spirulina aplicata pe piele protejeaza contra radiatiilor ultraviolete.

Datorita pigmentului sau albastru, iti poti face singur o crema de protectie solara amestecand spirulina si ulei de cocos organic in proportie de 50/50 daca ai ten sensibil.

Productia de spirulina foloseste doar doua procente din apa folosita pentru productia de proteine din carne de vita.

Daca ar fi sa compari cele doua procese de productie cu apa consumata pentru dusul tau regulat, adica in jur de 7.5 litri pe minut, ar trebui sa nu mai faci dus un an intreg pentru a compensa apa folosita pentru productia de proteina de vita. Spirulina, pe de alta parte, foloseste cantitatea uimitor de mica de apa cat consumi intr-un minut. Este un proces mult mai sustenabil si mai ecologic.

Spirulina este un tonic puternic si un stimulant pentru sistemul imunitar, omoara celulele canceroase si protejeaza impotriva infectiilor HIV.

Mareste productia de celule T, macrofage, de tip B si celule care ucid in mod natural celulele canceroase (NK).

Esti pregatit sa-ti duci stare de sanatate la un alt nivel?

Spirulina iti poate imbunatati sanatatea, stimula sistemul imunitar, curata si alcalinizeaza corpul si stimuleaza chiar si sexualitatea.

Spirulina acopera intreg necesarul sistemului tau imunitar de acizi grasi esentiali si macronutrienti – si mai mult chiar, te hraneste in profunzime.

Include spirulina in alimentatie. Adauga o lingurita in smoothie, presara pe salate, sau pune-o in batoanele proteice pe care ti le faci singur. Las-o sa devina eroina care-ti transforma viata in bine.

Sursa: http://viataverdeviu.ro

Adauga un comentariu

*