Semnificatiile zilei de 24 decembrie

Astazi este Ziua Luptatorului Antiterorist din cadrul S.R.I., zi marcata in memoria celor 7 luptatori antitero ucisi in data de 24 decembrie 1989. Chemati sa apere sediul M.Ap.N., acestia au fost confundati cu atacatorii si au fost ucisi de tirul deschis de pe tancurile prezente la fata locului. Unitate Speciala de Lupta Antiterorista devine in 1990 Brigada Antiterorista – unitatea informativ-operativa centrala in structura S.R.I. In sistemul juridic românesc, conceptul de “terorism” ca amenintare la adresa securitatii nationale a fost abordat pentru prima data in 1991. In 1992 responsabilitatea prevenirii si combaterii terorismului revine in mod oficial S.R.I. Evenimentele din 11 septembrie 2001 si evolutiile ulterioare ale fenomenului terorist la nivel international au impus o reevaluare a acestei activitati antiteroriste, astfel incat S.R.I. a fost desemnat drept autoritate nationala in domeniul antiterorist. In 2002 este lansata “Strategia nationala pentru prevenirea si combaterea terorismului” si este semnat “Protocolul general de organizare si functionare a Sistemului National de Prevenire si Combatere a Terorismului”. In 2004 este infiintat Sistemul National de Alerta Terorista si este promulgata Legea 535, privind prevenirea si combaterea terorismului.

In 2006 este elaborata “Metodologia de organizare si executare a interventiei contrateroriste”, iar in 2007, “Strategia de comunicare si desfasurare a informarii pentru prevenirea si limitarea unor situatii de risc”.

In 1777 James Cook, impreuna cu expeditia sa, ajunge la Insula Craciunului, cel mai mare atol de corali din lume.

In 1818 este compusa muzica celebrului cantec de Craciun “Silent Night” de catre compozitorul austriac Franz Gruber.

In 1893 Industriasul american Henry Ford testeaza primul sau motor de automobil.

In 1964 are loc inaugurarea Teatrului “Ion Creanga” din Bucuresti cu premiera “Harap Alb”, in regia lui Ion Lucian – directorul noului teatru.

In 1999 cinci mii de “porti sfinte” ale unor edificii religioase din intreaga lume s-au deschis in noaptea de Craciun pentru a marca inceputul marelui Jubileu al anului 2000, prima poarta fiind deschisa de Papa Ioan Paul al II-lea la Bazilica Sfantul Petru din Roma; Anul Sfant urma a se incheia la 6 ianuarie 2001 – Ziua Botezului Domnului.

In 1818 se naste James Prescott Joule, fizician englez; in 1922, Ava Gardner – actrita americana; in 1949, Mircea Diaconu – actor român de teatru si film, iar in 1971, Ricky Martin – cantaret pop portorican.

In 1524 moare Vasco da Gama, navigator portughez; in 1994, John Osborne – dramaturg si producator de film englez, iar in 2008, Haralamb Zinca – pseudonimul literar al lui Hary Isac Zilberman, scriitor român.

Adauga un comentariu

*