Semnificatiile zilei de 2 decembrie

Ziua Internationala pentru Abolirea Sclaviei este sarbatorita anual din 1986, cand a fost desemnata de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite. Libertatea fata de sclavie este un drept fundamental al omului, drept recunoscut in Articolul 4 al Declaratiei Drepturilor Omului a Natiunilor Unite. Proiectul “Ruta sclaviei” desfasurat de UNESCO din 1994 incoace, incearca sa diminueze pana la disparitie prejudecatile rasiale ce incercau sa justifice sclavia,dar si fortele socio-culturale care au cautat sa ii ascunda impactul. In prezent, una dintre cele mai raspandite forme de sclavie in lume este traficul de persoane. Acesta reprezinta atat exploatarea sexuala, cat si prin munca a oamenilor si este o incalcare a drepturilor fundamentale ale omului. Categoriile cele mai afectate de acest fenomen sunt in general femeile si copiii. Nici România nu face exceptie de la traficul, mai mult de jumatate din numarul total raporat au fost exploatate sexual, 40% pentru munca la negru, iar restul victimelor au fost fortate sa cerseasca, sa fure sau sa ia parte la diverse activitati pornografice.

In 1409 este fondata Universitatea din Leipzig.

In 1697 se inaugureaza catedrala „Sfantul Paul” din Londra.

In 1845 se infiinteaza, la Paris, „Societatea studentilor români”, condusa de Ion Ghica, C.A. Rosetti si Scarlat Varnav.

In 1849 se constituie „Asociatia româna pentru emigratie”, la Paris, condusa de Ion Ghica si Nicolae Balcescu.

In 1901 King Camp Gillette inventeaza primul aparat de ras de siguranta cu lama care ii poarta numele pana in prezent.

In 1915 Albert Einstein publica teoria relativitatii generalizata.

In 1942 are loc prima explozie nucleara in lant controlata, la Universitatea din Chicago, SUA.

In 1971 iau nastere Emiratele Arabe Unite prin unirea Emiratelor Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Sharjah si Umm al-Qaiwain.

In 1859 se naste Georges Seurat, pictor francez; in 1923, Maria Callas (Maria Calogeropoulos) – soprana greaca; in 1935, Nicolae Labiș – poet român; in 1936, Mitica Popescu – actor român; in 1940, Cornel Fugaru – compozitor si cantaret român de muzica usoara; in 1946, Gianni Versace – creator de moda italian; in 1957, Edi Petroșel – artist muzician român, membru al formatiei “Holograf”; in 1964, Leo Iorga – fost solist vocal “Compact”; in 1973, Monica Seleș – jucatoare de tenis; in 1978, Nelly Furtado – solista – compozitor de origine canadiana, iar in 1981, Britney Spears – cantareata americana.

In 1814 moare Marchizul de Sade, scriitor francez; in 1904, Frederic de Hohenzollern-Sigmaringen – fratele mai mic al regelui Carol l al României, iar in 1950, Dinu Lipatti – compozitor si pianist român.

Adauga un comentariu

*