Semnificatiile zilei de 27 noiembrie

Dupa un “Black Friday” fulminant, astazi serbam Ziua in care Nu Cumparam Nimic, sau Buy Nothing Day. Ziua Fara Cumparaturi este un eveniment international serbat prima oara in Vancouver, in 1992, cand artistul canadian Ted Dave a avut inititiva de a trage un semnal de alarma asupra pericolului pe care il reprezenta consumul excesiv pentru economie. Buy Nothing Day este celebrata in prima vineri de dupa Ziua Recunostintei in Statele Unite ale Americii, in timp ce in Europa aceasta zi este celebrate sambata. Aceste date coincid, pe teritoriile celor doua continente, cu startul neoficial pentru cumparturile de Craciun si Anul Nou. “Absolut totul in jurul nostru, in acest mediu urban, este creat pentru a avea o functie coercitiva, aceea de a te forta sa cumperi tot felul de lucruri spontan”, spune Ted Dave, initiatorul Buy Nothing Day. Pentru aceasta zi regulile sunt simple: timp de 24 de ore se tine o cura de detoxifiere de la consumism. Tot ceea ce cumparam are un efect asupra planetei si de aceea, in calitate de consumatori ar trebui sa-i provocam mai mult pe producatori, sa ne interesam mai mult de riscurile pe care le implica pentru planeta. Aceasta zi poate fi privita si ca un test de auto-control pentru noi, victimele consumerismului dat si ca o ocazie de a ne elibera voluntar si temporar. Este ziua impotriva consumerismului, ziua in care fiecare din noi poate incerca sa echilibreze distributia nedreapta a bogatiei si, daca tot e la moda sa fim eco, e o zi perfecta de a milita pentru natura.

In 1895 Alfred Nobel creaza Premiile Nobel, iar primele recompense sunt decernate in anul 1901, la 10 decembrie, pastrandu-se aceasta data ca semn de comemorare a decesului lui Alfred Nobel.

In 1940 este asasinat de legionari istoricul Nicolae Iorga, la Strejnic, in judetul Prahova .

In 1983 se prabuseste in apropierea aeroportului Barajas, Madrid, un Boeing 747, omorand 183 de persoane.

In 1989, in timpul Revolutiei de Catifea, are loc o greva generala de 2 ore in toate sectoarele economiei, pe tot cuprinsul Cehoslovaciei.


In 1998 are loc premiera filmului “Terminus Paradis”, in regia lui Lucian Pintilie, la Bucuresti, film distins cu Marele Premiu Special al Juriului la Festivalul de la Venetia.

In 1701 se naste Anders Celsius, astronom suedez; in 1818, Aron Pumnul – lingvist si istoric literar român, fruntas al Revolutiei de la 1848 in Transilvania, profesor al lui Mihai Eminescu; in 1867, Grigore Antipa – biolog, ihtiolog, zoolog si oceanolog român, membru al Academiei Române; in 1885, Liviu Rebreanu – academician, prozator si dramaturg român; in 1939, Nicolae Manolescu – critic literar român; in 1942, James Marshall „Jimi” Hendrix – chitarist american, iar in 1956, Mariana Simionescu – jucatoare româna de tenis.

In 1895 moare Alexandre Dumas fiul, scriitor francez; in 1940, Nicolae Iorga – istoric, scriitor, publicist si om politic român; in 1953, Eugene Gladstone O’Neill – dramaturg american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1936; in 1972, Victor Eftimiu – poet, prozator si dramaturg, membru al Academiei Române, iar in1986, Cezar Lazarescu – arhitect român.

Adauga un comentariu

*