Semnificatiile zilei de 6 noiembrie

imageAstazi este Ziua Internationala pentru Prevenirea Exploatarii Mediului in Timp de Razboi si Conflicte Armate, declarata in 2001 de Adunarea Generala a Națiunilor Unite. Aceasta zi se doreste a atrage atentia asupra daunelor aduse mediului (ecosistemelor) si resurselor naturale in perioadele de conflict armat, dar si asupra efectelor negative care se mentin mult timp dupa incheierea unui razboi, afectand viitoarele generatii. In mod traditional, in perioadele de razboi sau in timpul conflictelor, victoria se masura si in functie de numarul mare de victime si raniți, dar si de nivelul distrugerii oraselor si a mijloacelor de trai. ONU a apreciat ca trebuie luate in considerare problemele de mediu, care anterior nu erau facute publice, dar reprezentau efecte grave. Intre acestea sunt incluse rezervele de apa poluate, culturile si padurile incendiate sau distruse, solul otravit sau animalele ucise, toate aceste acte fiind savarsite in numele castigarii unui avantaj militar.

In 1136 Imparatul roman Lothar al III-lea interzice vinderea iobagilor in Imperiu.

In 1918 este proclamata A Doua Republica Poloneza, de fapt numele neoficial dat Poloniei intre Primul si al Doilea Razboi Mondial.

In 1917 izbucneste Revoluția Bolsevica din Rusia.

In 1919 se fondeaza, la Sighisoara, Partidul German din Romania, prin fuzionarea unor organizatii politice ale sasilor si ale svabilor, partid ce milita pentru promovarea intereselor specifice minoritatii germane.

In 1494 se naste Suleiman Magnificul sau Suleiman Legiuitorul, unul dintre cei mai longevivi sultani ai Imperiului Otoman si foarte implicat in finalizarea sistemului de legi al Imperiului; in 1814, Adolphe Sax (Antoine-Joseph) – inventator de instrumente muzicale (saxofon), francez de origine belgians; in 1825, Charles Garnier – arhitect francez, cunoscut pentru proiectele pe baza carora s-au construit Opera din Paris si cazinoul din Monte Carlo; in 1835, Cesare Lombroso – medic si criminalist italian; in 1814, Alexandru Mitru – prozator român; in 1938, Dumitru Rusu – pictor român; in 1952, Michael Cunningham – scriitor american; in 1970, Ethan Hawke – actor american, iar in 1988, Conchita Wurst – cantaret travestit austriac.

In 1893 moare Piotr Ilici Ceaikovski, compozitor rus; in 1988, Theodor V. Ionescu – fizician si inventator român; in 1998, Niklas Luhmann – sociolog german considerat unul din principalii reprezentanti ai teoriei sistemelor in sociologie, iar in 2005, Petre Salcudeanu – scriitor român.

Adauga un comentariu

*