Semnificatiile zilei de 5 noiembrie

In Marea Britanie se sarbatoreste astazi “Ziua focurilor de artificii” – Guy Fawkes Night. Cine este Guy Fawkes?!? S-a nascut in 1570 la Stonegate, York , int-o familie bogata de anglicani protestanti. Tatal sau a murit devreme, iar mama s-a recasatorit cu un barbat catolic. Se crede ca tatal vitreg l-a incurajat pe Guy Fawkes sa se incline spre catolicism si la varsta de 16 ani, tanarul isi schimba credinta. Mai tarziu, el a devenit membrul unei grupari revolutionare catolice din Anglia, implicat in faimosul “Complot al prafului de pusca”. Acesta viza aruncarea in aer a Parlamentului din Londra si astfel uciderea regelui James I si a intregii aristocratii protestante, la data de 5 noiembrie 1605. Complotul a fost, insa, descoperit si Fawkes arestat pe cand pazea cele 800 kg de pulbere de pusca depozitate in butoaie, in subsolurile Parlamentului. Torturat, isi da in vileag complicii. Astfel pe 31 ianuarie 1606 mai multi participanti la complot sunt judecati la Westminster Hall si, gasiti vinovati, ei sunt dusi la Old Palace Yard unde vor fi fost spanzurati. Guy Hawkes scapa de acest sfarsit macabru aruncandu-se de pe esafod si rupandu-si gatul. Incidentul genereaza in Marea Britanie si in unele dintre fostele colonii britanice (Noua Zeelanda, insula Newfoundland, Canada, Bahamas) una dintre cele mai bizare sarbatori – „Noaptea focurilor de artificii”, “Sarbatoarea focurilor de tabara” sau “Sarbatoarea Guy Fawkes” – care celebreaza esecul complotului lui Guy Fawkes, din noaptea dintre 5 si 6 noiembrie, prin aprinderea de uriase ruguri si lansarea de artificii. In unele regiuni se pregatesc dulciuri speciale pentru aceasta sarbatoare – caramelele focului (Bonfire toffee), placinta cu sirop negru de melasa, mere cu glazura de caramel, cartofi copti la foc.

In 1720 are loc Tratatul de pace de la Constantinopol (“Pace Vesnica”) intre Rusia si Imperiul Otoman, reprezentand confirmarea tratatului incheiat la Adrianopol in data de 13 iunie 1713.

In 1930 Sinclair Lewis devine primul scriitor american castigator al Premiului Nobel pentru Literatura.

In 1994 pugilistul american George Foreman devene cel mai in varsta campion la categoria grea a WBA (World Boxing Association), la varsta de 45 de ani.
In 2003 rețeaua Radio Contact Belgia renunta la statiile locale din Romania iar locul ii este luat de un radio romanesc, cu un suflu nou, Kiss FM.

In 1880 se naste Mihail Sadoveanu, scriitor român; in 1913, Vivien Leigh – actrita engleza; in 1921 – Prințesa Fawzia a Egiptului; in 1923, Rudolf Augstein – publicist german, fondatorul revistei „Der Spiegel”; in 1938, Joe Dassin – cantaret francez; in 1959, Bryan Adams – muzician rock canadian; in 1968, Ion Vlădoiu – fotbalist român, iar in 1977, Mihai Covaliu, scrimer român, campion olimpic la Sydney 2000.

In 1828 moare Maria Feodorovna, a doua soție a Țarului Pavel I al Rusiei; in 1930, Christiaan Eijkman – medic danez care a descoperit cauzele imbolnavirii de beriberi; in 1984, Ștefan Bârsănescu – pedagog si eseist roman, membru corespondent al Academiei Romane, iar in 2010, Adrian Păunescu, poet, prozator, jurnalist si politician român, membru de onoare al Academiei de Stiinte a Republicii Moldova.

Adauga un comentariu

*