Labilitate emoţională – semne și simptome

Labilitatea emoţională se referă la schimbarea bruscă, frecventă şi exagerată a dispoziţiei, cu apariţia unor sentimente sau emoţii puternice (râs sau plâns necontrolat, iritabilitate sau temperament sporit). Aceste emoţii foarte puternice sunt exprimate uneori într-un fel care nu corespunde cu starea emoţională a persoanei.emotii

Factorii declanşatori pentru labilitatea emoţională şi care trebuie evitaţi includ:
• oboseală excesivă;
• stres, anxietate sau îngrijorare;
• stimulări puternice (exigenţă crecută, mediu prea zgomotos, prea multe persoane) – presiune puternică;
• emoţii puternice sau cereri din partea altor persoane;
• situaţii foarte triste sau foarte amuzante (glume, filme, poveşti sau cărţi);
• discuţii legate de anumite subiecte (condusul maşinii, pierderea serviciului, relaţiile personale, moartea unui membru al familiei);
• vorbitul la telefon sau în faţa unui grup de persoane sau într-un loc unde persoana nu se simte confortabil.

Labilitatea emoţională apare datorită distrugerii unor părţi ale creierului care controlează conştientizarea emoţiilor (personale şi ale celor din jur) şi capacitatea de controlare a exprimării emoţiilor, deci capacitatea de a inhiba sau opri manifestarea emoţiilor.

Atunci când o persoană este labilă emoţional, emoţiile sunt exagerate faţă de  situaţie sau mediu în care se află persoana. De exemplu, o persoană poate plânge chiar şi atunci când nu este tristă, ci poate plânge ca reacţie la emoţiile sau sentimentele puternice sau poate plânge din senin, fără niciun avertisment.

O persoană poate avea un control redus asupra acestor emoţii puternice şi acestea pot să nu aibă legătură cu un eveniment sau cu o persoană anume.

După o leziune cerebrală, o persoană poate să piardă şi conştientizarea şi sensibilitatea emoţională faţă de emoţiile personale şi ale celorlalţi şi astfel capacitatea persoanei de a-şi controla comportamentul emoţional poate fi scăzută. Aceste persoane pot să reacţioneze exagerat faţă de oamenii sau evenimentele din jurul lor (conversaţii cu anumite subiecte, filme sau poveşti triste sau amuzante). Controlul mai slab al emoţiilor şi toleranţa mai scăzută la frustări, mai ales în cazul oboselii sau stresului, poate determina, de asemenea, schimbări extreme ale reacţiilor emoţionale.

Persoanele cu labilitate emoţională pot să-şi exprime emoţiile în situaţii în care înainte puteau să se abţină sau să le controleze.

 

Sursa: http://www.csid.ro/

Adauga un comentariu

*