Cele mai gustoase şi sănătoase bucătării ale lumii

Pentru a ne menține sănătoși și pentru a avea o formă fizică de invidiat nu trebuie să acordăm atenție doar gustului, ci și ingredientelor folosite în bucătăriile noastre preferate și modului în care acestea sunt preparate.mancare

Specialiștii de la hipMenu, cea mai importantă platformă de food-ordering din vestul țării, au făcut o incursiune culinară în jurul lumii, realizând un top al celor mai gustoase și sănătoase bucătării naționale.

Bucătăria italiană se poate mândri cu faptul că a dat lumii primele două cele mai populare preparate: pastele și pizza. Cu toate acestea, bucătăria italiană nu se oprește, în niciun caz, aici. Aparținând, firește, minunatei bucătării mediteraneene, aceasta conține o paletă bogată de preparate specifice, bazate pe ingrediente naturale și sănătoase cum ar fi cerealele integrale, uleiul de măsline, legumele, peștele, fructele de mare și carnea slabă.

Bucătăria libaneză poate fi considerată ca fiind un foarte reușit fusion între bucătăria mediteraneană și cea arăbească. Este considerată o bucătărie sănătoasă, aceasta fiind bazată în special pe carne slabă, în cantități destul de reduse (pui, pește și oaie), leguminoase (linte, năut), legume proaspete, lactate sub diferite forme și ierburi aromatice. Antreurile sunt nelipsite, avându-se, de regulă, de ales între hummus, labneh, baba gannoush, tabbouleh sau fattoush. Cel mai cunoscut aperitiv cald din bucătăria libaneză este probabil falafelul, o mâncare ce constă în chifteluțe prăjite din pastă de năut. Ca feluri principale, bucătăria libaneză conține grătare de oaie, vită, pui sau pește.

Bucătăria japoneză
este atât gustoasă, cât și extrem de sănătoasă, fiind probabil cea mai benefică sănătății dintre bucătăriile lumii. De altfel, într-o zonă a Japoniei, în provincia Okinawa, trăiesc cei mai longevivi oameni de pe planetă, aceștia depășind cu lejeritate vârsta de o sută de ani. Ingredientele principale ale bucătăriei japoneze tradiționale sunt peștele, care se consumă deseori crud, fructele de mare, legumele (proaspete sau gătite ușor), soia (în special sub formă de tofu) și orezul. Cel mai celebru preparat japonez, cunoscut în toată lumea, este sushi, acesta fiind preparat din pește crud, fructe de mare, orez, legume și alge de mare, fiind condimentat cu sos de soia, wasabi sau ghimbir murat.

Bucătăria chinezească este, de asemenea, la fel ca și cea japoneză, o bucătărie sănătoasă și gustoasă în același timp. Foarte bogată în ingrediente și feluri de mâncare, bazată pe orez întreg sau tăiței de orez, bucățele mici de carne sau de  pește, sosuri speciale, legume și ciuperci specifice, bucătăria chinezească a dobândit o faimă extraordinară peste tot în lume, popularitatea acestea continuând să crească pe zi ce trece.

Bucătăria franțuzească este considerată a fi cea mai rafinată bucătărie a lumii, fiind ridicată de către talentații bucătari francezi la rang de artă. Este bogată, variată și surprinzătoare, fiind influențată atât de specificul diferitelor regiuni, de popoarele învecinate și, în mod evident, de spectaculoasa istorie a Franței. Astfel, în sudul țării întâlnim cea mai autentică bucătărie mediteraneană, păstrând, însă, nealterat specificul și amprenta națională. De asemenea, în zonele nord-estice, putem întâlni influențe anglo-saxone, care nu fac altceva decât să confere un plus de diversitate și de mister acestei spectaculoase bucătării. Multe produse specifice anumitor regiuni, precum brânzeturile, vinul sau diverse preparate din carne, cu ar fi ficatul de gâscă (foie gras) au ajuns să fie celebre și foarte căutate de către gurmanzii din întreaga lume.

Bucătăria croată și muntenegreană, deși mai puțin cunoscută și apreciată decât alte bucătării existente în bazinul mediteranean, este, prin simplitate și bunul gust cu care sunt preparate ingredintele specifice zonei, una dintre cele mai sănătoase și gustoase bucătării din lume. Atât supele și ciorbele de pește, gătite după rețete originale, cât și felurile principale, bazate cu precădere pe pește și fructe de mare, cărora li se adaugă legume, salate sau tradiționala garnitură preparată din cartofi și spanac, fac din bucătăria croată și muntenegreană o alegere potrivită și plină de savoare.

Bucătăria thailandeză
, sub influența seculară a bucăriei chineze, dar și a celei din Cambogia, Laos și Malaiezia, a luat parcă ce era mai bun de la fiecare dintre acestea, devenind astfel una dintre cele mai apreciate gastronomii de pe planetă. O masă thailandeză tradițională conține supă, un curry cu condimente sau o salată, un preparat cu pește și legume. Principalele ingredientele ale bucătăriei thailandeze sunt peștele, fructele de mare, legumele, orezul, sosul de pește, ierburile aromatice și doar în cantități moderate carnea de porc, de vită sau de pasăre.

 

Sursa: www.eva.ro

Adauga un comentariu

*