Semnificatiile zilei de 1 noiembrie

Astazi in România se sarbatoreste Ziua Nationala a Radioului, iar la nivel mondial este Ziua Internationala a Veganismului.

La 1 noiembrie 1928 era difuzata prima emisiune a serviciul public de radio al Societatii de Difuziune Radiotelefonica, astazi denumita Societatea Româna de Radiodifuziune – SRR, sau mai popular cunoscuta, Radio România. Radiofonia româneasca a debutat in 1908 prin instalarea unui post de radiotelegrafie la Constanța, de Serviciului Maritim Român. In anul urmator marina militara instala inca trei posture – la Calarasi, Giurgiu si Cernavoda. In 1921, dintr-o initiațiva guvernamentala, se infiinteaza o retea de posturi radiotelegrafice care acoperea teritoriul intregii tari. Intre 1925 – 1928, un grup de radioamatori al carui initiator a fost Dragomir Hurmuzescu, militeaza pentru infiintarea postului national de radiodifuziune. Profesorul Hurmuzescu a creat, la sfarsitul anului 1924, Asociatia Prietenii Radiofoniei, in cadrul Institutului Electrotehnic, infiintat tot de el. La 19 noiembrie 1925, ora 15, in cadrul expozitiei “Luna Bucurestilor”, a fost efectuata prima emisiune in limba româna cu un post de tip Levy de 50 de wați, efectuata de inginerul C. Cottescu, cu un program de divertisment. In 1927, profesorul Dragomir Hurmuzescu emitea de doua ori pe saptamana, pe lungimea de unda de 350 de metri, emisiuni pentru 2000 de abonati. Anul 1929 aduce numeroase alte premiere: prima emisiune de teatru radiofonic, prima emisiune pentru copii, prima transmisiune directa de la Opera Româna sau, mai tarziu, de la Ateneul Român. In urmatorii ani se infiinteaza: Corul Radio – 1941, Corul de Copii Radio – 1945, Orchestra de Estrada Radio (actual Orchestra de Camera) – 1947 si Orchestra Populara Radio – 1949. Un alt an important marcat in istoria radioului românesc este 1933 cand Radiodifuziunea incepe “Programul de Dezvoltare a Retelei Nationale de Radiodifuziune”, prin retele regionale de posture de radio.page

Ziua Internationala a Veganismului sau Vegetarismului, este marcata la nivel mondial din 1994, la initiativa lui Louise Wallis, presedinta Societatii Vegane din Marea Britanie in acea perioada, pentru a marca 50 de ani de la infiintarea acestui ONG. Veganismul este o forma mai drastica a vegetarismului, excluzand tot ce ține de produsele animale. Primele atestari documentare ale vegetarianismului vin din India si Grecia Antica. In ambele cazuri dieta a fost corelata cu ideea non-violentei fata de animale si a fost promovata de grupuri religioase si filosofi. Cativa calugari din Europa Medievala au interzis consumarea carnii din motive ascetice, dar niciunul dintre ei nu excludea pestele. Vegetarianismul a reaparut in Europa in timpul epocii Renasterii, devenind o practica populara in secolele al XIX-lea și al XX-lea.

In 1847 este fondata prima Societate Vegetariana in Anglia. Ulterior Germania, Olanda si alte tari au urmat exemplul. Astfel, in 1908 apare Uniunea Vegetariana Internationala. In Vest, popularitatea vegetarianismului a crescut prin secolul al XX-lea ca rezultat al interesului fata de nutritie, etica si, mai recent, economie si ecologie. Unul dintre cele mai mici procente ale vegetarismului se inregistreaza in SUA, aproximativ 1 – 3 % dintre adulti.

In 1512 este aratata pentru prima data publicului opera lui Michelangelo de pe plafonul Capelei Sixtine.

In 1520 este descoperita de catre Fernando Magellan stramtoarea care-i va purta numele, denumita „Estreito de Todos los Santos”.

In 1834 este infiintata prima scoala de fete din România de catre Gheorghe Asachi.

In 1835 iese de bsub tipar prima revista româneasca de teatru, “Gazeta Teatrului National”, condusa de Ion Heliade Radulescu. In 1864 este reinfiintat Conservatorul de Muzica si Declamatiune din Bucuresti, sub conducerea lui Alexandru Flechtenmacher.

In 1993 ia fiinta Uniunea Europeana, in urma Tratatului de la Maastricht. In 1823 se naste Lascar Catargiu, om politic român, prim-ministru al Principatelor Unite și al Regatului României; in 1903, Aurel Moga – medic cardiolog român; in 1924, Ovidiu Bojor – inventator român, membru al Academiei de Stiințe Medicale; in 1934, Umberto Agnelli, industriaș italian, presedinte al Fiat; 1942, Larry Flynt – editor si publicist, seful editurii „Larry Flynt Publications” , care publica revista Hustler; in 1943, Salvatore Adamo, muzician belgian, compozitor și interpret, iar in 1973, Aishwarya Rai – model și actrița indiana, Miss World 1994.

In 1903 moare Theodor Mommsen, istoric și jurist german, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1902; in 1918, Ionel Nicolae Romanescu, aviator român; in 1972, Ezra Pound, poet american, fondatorul imagismului, iar in 1989, Mihaela Runceanu – solista româna de muzica usoara.

Adauga un comentariu

*