Semnificatiile zilei de 27 octombrie

Ziua Mondiala a Patrimoniului Audiovizual a fost adoptata cu ocazia celei de-a 33-a Conferinte Generale a UNESCO, ce s-a desfasurat la Paris in 1980. Primele inregistrari audio-video de la inceptul secolului XX – filme, programe de radio si de televiziune – sunt parte a patrimoniului cultural mondial. Aceasta zi vine in intampinarea mentinerii unei identitati culturale a omenirii. In prezent suntem martorii unui punct de cotitura in ceea ce priveste diseminarea informatiilor audio-video. Fiecare inregistrare are ceva de spus despre epoca in care a fost creata, despre societatea timpului, despre economia sau chiar psihologia colectiva a celor ce au creat-o. Fiecare eveniment, fiecare particica de istorie poate fi prezentata in mii de moduri, dar este important ca generațiile viitoare sa aiba acces la cat mai multe dintre aceste surse pentru a-si putea forma singure o idee asupra trecutului. Ziua Mondiala a Patrimoniului Audiovizual ofera oportunitatea de a reflecta si actiona in sensul de a oferi generatiilor viitoare baza pentru ca ele sa inteleaga mai bine trecutul, originea anumitor evenimente si a unor stari de fapt.

In 1492 Cristofor Columb descopera Cuba.

In 1872 se incheie, la Bucuresti, o Conventie româno-austro-ungara referitoare la jonctiunea liniilor ferate austro-ungare si romane.

In 1873 este inventata sarma ghimpata de catre Joseph F. Glidden, un fermier american.

In 1904 se da in folosinta prima linie a metroului din New York City, linie ce lega primaria orasului de cartierul Harlem.

In 1938 este inaugurate, la Targu Jiu, “Coloana fara sfarsit”, celebra sculptura a lui Constantin Brancusi.
In 1782 se naste Niccolò Paganini, compozitor si violonist italian; in 1811, Isaac Merrit Singer – industrias si inventatora american, care aduce numeroase imbunatatiri masinii de cusut, fondatorul corporatiei Singer Sewing Machine Company; in 1924, Lucretia Ciobanu – interpreta de muzica populara; in 1936, Dumitru Furdui – actor român de teatru si film; in 1946, Mihaela Mihai – cantareata româna; in 1962, Teodora Mares, actrita româna de teatru si film, iar in 1984, Kelly Osbourne – cantareata si actrita britanica.

In 1936 moare Bogdan Amaru – prozator, dramaturg, si eseist român; in 1985, Alice Botez – prozator român, iar in 1999, Rafael Alberti, poet spaniol.

Adauga un comentariu

*