Migrena: simptome si tratamente

Migrena este o afectiune cronica ce se caracterizeaza prin cefalee recurenta, de intensitate moderata spre severa, adesea asociata cu o serie de simptome ale sistemului nervos autonom.migrene

Este cea mai frecventa cauza pentru dureri severe de cap – aproximativ 20% dintre femei si 6% dintre barbati sunt afectati. Debutul este frecvent in adolescenta sau in copilarie, intalnita cu frecventa maxima la persoane intre 25 si 55 de ani. Dupa 55 de ani frecventa atacurilor scade, in special la femei.

Persoanele care sufera de migrene au senzatia de oboseala si se simt slabite dupa ce durerea de cap trece. Acestea pot insoti alte afectiuni, cum ar fi depresia si astmul bronsic, dar si in cazul unor boli grave: tumori, accidente vasculare, anevrisme cerebrale, infectii cerebrale.

Evolutia pe termen lung a persoanelor cu migrena este variabila. Majoritatea au perioade cu dureri mai frecvente si perioade cu dureri mai rare. Oricum, la majoritatea persoanelor care sufera de migrena, in timp atacurile devin din ce in ce mai rare.

Sunt 4 moduri in care boala poate evolua:

  • disparitia completa a simptomelor,
  • simptomele pot continua, dar atacurile devin din ce in ce mai rare,
  • simptomele pot evolua cu aceeasi frecventa si intensitate,
  • atacurile devin mai severe si mai frecvente.

Migrena cu aura este un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral. Persoanelor care au acest tip de migrena li se recomanda incetarea fumatului, corectarea factorilor de risc cardiovasculari (hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, obezitate), iar femeile trebuie sa evite  contraceptia hormonala estrogenica.

Tratamentul implica evitarea factorilor declansatori, tratamentul atacului migrenos si profilaxia.
Medicatia folosita pentru un atac de migrena se numeste tratament acut iar acesta este intotdeauna recomandat, si trebuie administrat la primele semne de atac migrenos datorita caracterului sever al durerilor de cap.

Medicamentele potrivite pot fi foarte eficiente, dar trebuie luate in mod corect si sa nu fie folosite in mod abuziv.

Adauga un comentariu

*