Semnificatiile zilei de 10 octombrie

Astazi este Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale, instituita in 1992. Anual costurile generate de bolile mintale sunt foarte mari, in 2010 fiind de peste 450 de miliarde de euro, costuri suportate de sistemele de sanatate si protectie sociala. In toate statele membre ale UE, depresia acuta reprezinta una din cele trei cauze majore ale invaliditatii. Pentru a cauta solutii la aceste provocari si pentru a promova bunastarea mintala, Comisia Europeana a lansat, in 2008, “Pactul european pentru sanatate mintala si bunastare”. Tulburarile mintale afecteaza peste 10% din populatia lumii. Depresia netratata poate duce la probleme majore: abuz de droguri, acte de violenta, sinucideri etc. In Europa, problemele de sanatate mintala reprezinta aproape 20% din tabloul general al afectiunilor cronice, una din patru persoane prezentand la un moment dat in viata o astfel de problema. Cu ocazia acestei zile sunt promovate discutiile deschise cu privire la bolile mintale, prevenirea acestora si pastrarea starii de bine care perpetueaza sanatatea mintala.

In 1857 incepe constructia cladirii Universitatii din Bucuresti dupa planurile arhitectului Alexandru Orascu.

In 1903 comania Bayer pune in vanzare aspirina, un medicament obtinut de un chimist bavarez, Felix Hoffman, pentru ameliorarea reumatismului tatalui sau

In 1933 este inventat vinilul de catre Waldo L. Semon, iar compania Procter&Gamble lanseaza pe piata primul detergent de uz casnic, Dreft.

In 1964, Iolanda Balas si Mihaela Penes cuceresc medaliile de aur la cea de-a XVIII-a editie a Jocurilor Olimpice de Vara de la Tokyo, cand România a obtinut in total 11 medalii (2 aur, 4 argint, 5 bronz).

In 1731 se naste Henry Cavendish, fizician și chimist, descoperitorul hidrogenului; in 1813, Giuseppe Verdi – compozitor italian; in 1841, Ion I. Câmpineanu – primul Guvernator al Bancii Nationale; in 1936, Gerhard Ertl – chimist german, laureat Nobel in 2007 pentru cercetarile sale in domeniul suprafetelor care au avut aplicatii industriale, de la fertilizatori la catalizatori auto, iar in 1967, Laura Stoica – cantareata româna.

In 1914 moare Carol I al Romaniei; in 1985, Orson Welles – regizor american de film si teatru, scenarist si actor; in 1986, Mansi Barberis – compozitoare, soprana si violonista româna, iar in 2004, Christopher Reeve – actor, regizor si producator american.

Adauga un comentariu

*