Semnificatiile zilei de 7 octombrie

Astazi este Ziua Mondiala a Muncii Decente. Conceptul de “munca decenta” este propus de Organizatia Internationala a Muncii in anul 2000, din dorinta de a formula un obiectiv politic international de promovare a imbunatatirii conditiilor de munca, dincolo de respectarea drepturilor sociale fundamentale. Proiectul European „Munca decenta pentru o viata decenta/Stimularea strategiilor si politicilor internationale ale sindicatelor” isi propune sa contribuie la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului: eradicarea saraciei, egalitatea de gen si crearea unui parteneriat global in vederea promovarii muncii decente.munca

In 1866 iese de sub tipar primul numar al periodicului politic si literar “Dacia Româna”.

In 1883 se inaugureaza Castelul Peles.

In 1919 ia fiinta compania aeriana KLM Koninklijke Luchtvaart Maatschappij, cea mai veche companie aeriana, inca operativa.

In 1949 ia fiinta Republica Democrata Germana, din zona de ocupatie sovietica a Germaniei.

In 1950 modelul de cod de bare realizat de Woodland și Silver incepe sa fie folosit ca model general de identificare a produselor.

In 1975 RDG si URSS semneaza Tratatul de prietenie, cooperare si ajutor reciproc.

In 1993 Romania este primita in Consiliul Europei, in urma solicitarii din din 21 martie 1990.

In 1886 se naste Romulus Cândea, istoric român, membru corespondent al Academiei Române; in 1910, Eusebiu Camilar – prozator, poet si traducator român; in 1952, Vladimir Putin – politician rus, al 4-lea presedinte al Rusiei; in 1953, Tico Torres – baterist american, membru al trupei Bon Jovi; in 1954, Diana Lupescu – actrita româna de teatru si film; in 1959, Simon Cowell – om de afaceri si producator englez, creatorul emisiunilor The X Factor si Britain’s Got Talent; in 1968, Luminița Anghel – interpreta româna de muzica usoara, iar in 1979, Simona Amânar, gimnasta româna.

In 1849 moare Edgar Allan Poe – scriitor si poet american; in 1946, Emanoil Bucuța (Emanoil Popescu) – scriitor român, membru corespondent al Academiei Române, iar in 2001, Anna Politkovskaia – scriitoare si jurnalista din Rusia, militanta pentru respectarea drepturilor omului.

Adauga un comentariu

*