Semnificatiile zilei de 1 octombrie

Luna octombrie debuteaza cu mai multe evenimente la nivel national si mondial.

Asadar, astazi este: Ziua Internationala a Medicului, Ziua Internationala a Persoanelor in Varsta, Ziua Internationala a Muzicii si Ziua Scafandrului Roman.12072702_1693368834215780_4987814374267448171_n

Meseria de medic este una dintre cele mai vechi din lume. Fie ca i s-a spus doctor, vraci, vindecator, doftor, medicul a fost si a ramas o persoana importanta in viata societatii, fiind printre cei mai respectati oameni ai comunitatii. Termenul “medic” are radacinile undeva in Grecia Antica. Archiatros sau archiater, asa cum a devenit dupa latinizare, cuvantul desemna persoana considerata tamaduitorul principal, sau pe cel ce se ocupa cu preventia, recunoasterea / diagnoza, terapia si urmarile bolilor si accidentelor.

Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice, sarbatorita din 2001, aduce in prim plan faptul ca populatia Globului imbatraneste de la an la an. In prezent o persoana din zece are peste 60 de ani, iar in 2050, se estimeaza ca o persoana din cinci va avea peste 60 de ani. In România, numarul persoanelor de peste 65 de ani a crescut de la 11% – rata inregistrata dupa Revolutie – la 14%. Marele compozitor german Ludwig van Beethoven spunea: “Muzica este graiul sufletului. Ea starneste in noi nu instincte, ci gandurile cele mai profunde”. Ziua Internationala a Muzicii isi doreste sa evidentieze rolul important pe care il are muzica in viata de zi cu zi a oamenilor de pe intreaga planeta. Filosoful si scriitorul român Emil Cioran spunea despre muzica: “Extazul muzical este o revenire la identitate, la originar, la radacinile primare ale existentei. In el ramane numai ritmul pur al existentei, curentul imanent si organic al vietii. Aud viata. De aici incep toate revelatiile”.

Ziua Scafandrului Român a fost instituita cu ocazia infiintarii Centrului de Scafandri din Constanta, la 1 Octombrie 1976 – prima unitate de scafandri din România. Acest centrul functioneaza ca institutie unica de brevetare a scafandrilor. Din anul 2005 devine membru cu drepturi depline in cadrul comisiei UDWG, grup de lucru care se ocupa cu standardizarea operationala, tehnica si procedurala in domeniul scufundarilor. In 1829 se infiinteaza Colegiul Cape Town, in Africa de Sud, care va deveni mai tarziu Universitatea Cape Town.

In 1855 apare primul numar din “Steaua Dunarii”, un jurnal politic, literar si comercial sub conducerea lui Mihail Kogalniceanu.

In 1855 este pusa in circulatie prima carte postala, odata cu introducerea acestei facilitati de catre conducerea de servicii postale din Austro-Ungaria.

In 1872 ia fiinta, la Bucuresti, “Asociatia generala a lucratorilor din Romania”, care va deveni ulterior primul sindicat din tara noastra.

In 1908 Henry Ford incepe comercializarea autoturismului care-i va purta numele, primul autoturism de serie numindu-se “Mode T”. In 1924, Biserica Ortodoxa Romana adopta Calendarul Georgian.

In 1971 este inaugurat parcul de distractii Walt Disney World Resort de langa Orlando, Florida de catre Roy Oliver Disney in memoria fratelui sau decedat, Walt Disney.

In 1847 se naste Simion Florea Marian, folclorist si etnograf român; in 1856, Ion Bianu – filolog român, fondatorul Bibliotecii Academiei; in 1878, Vasile Demetrius – poet, prozator si traducator român; in 1881, William Boeing – pionier al aviatiei; in 1890, Constantin C. Nottara – compozitor, violonist si critic muzical roman; in 1946, Coca Bloos – actrita româna, iar in 1956, Cristian Tudor Popescu – scriitor si jurnalist român.

In 1499 moare Marsilio Ficino, filosof italian; in 1684, Pierre Corneille – dramaturg francez, creatorul tragediei clasice in Franta; in 1899, Anton Bacalbasa – ziarist, prozator si traducator român, iar in 1993, Teofil Vâlcu – actor român de teatru si film.

Adauga un comentariu

*