Prevenirea infracțiunilor CONTRA PATRIMONIULUI

Poliţiştii continuă activităţile desfăşurate în cadrul campaniei naționale „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii” – ediția a X – a.pOLITIE BACAU

În ziua de 30 septembrie au fost desfăşurate activităţi de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului. Compartimentul de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu poliţişti de proximitate au organiza un punct de informare în Piaţa Centrală a municipiului Bacău. În cadrul acţiunii au fost prezentate şi înmânate cetaţenilor materiale care conţin recomandări pentru prevenirea infracţiunilor de tâlhărie, înşelăciune, furt din locuinţă, furt de şi din auto şi furt din buzunare.

Polițiști din cadrul Secției 1 poliție Bacău au distribuit pliante/flayere cu mesaje preventive în principalele centre comerciale de pe raza de competență.

În municipiul Onești au fost deasemenea derulate o serie de activități cu sprijinul a două instituții de învățământ cu privire la principalele măsuri ce trebuiesc luate de adolescenți pentru a deveni vectime ale infracțiunilor de tâlhărie.

Activități asemănătoare au fost organizate și în celelatte orașe din județ.

În cadrul activității desfășurate cei prezenți au fost sfătuiţi de polițiști ca în situații de acest fel să reţină cât mai multe semnalmente ale autorului şi să apeleze numărul unic de urgenţă 112.

Informații de background: 

Încercarea de a lua un bun aflat în posesia sau deţinerea altei persoane prin violenţă fizică sau psihică, se transformă din furt într-o infracţiune penală mai gravă – tâlhăria, sancţionată mai aspru.

Potrivit Codului Penal  tâlhăria este „Furtul săvârşit prin întrebuinţarea de violenţe sau ameninţări ori prin punerea victimei în stare de inconştienţă sau neputinţa de a se apăra, precum şi furtul urmat de întrebuinţarea unor astfel de mijloace pentru păstrarea bunului furat sau pentru înlăturarea urmelor infracţiunii ori pentru ca făptuitorul să-şi asigure scăparea”. Pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi

Deși la nivelul județului Bacău se înregistrează scăderi la infracțiunile de tâlhărie, polițiștii IPJ Bacău acordă o atenție deosebită activităților preventive și de informare a cetățenilor, tocmai pentru că acest tip de fapte penale produc victimei nu doar pagube materiale, dar îi afectează și percepția cu privire la siguranța personală.

Recomandări pentru prevenirea tâlhăriilor:

Din practica judiciara a rezultat ca cele mai multe tâlhării sunt comise in locuri publice sau in spaţiile comune ale imobilelor.

Pentru a nu deveni victimă a unei tâlhării, iată câteva recomandări:

  • Evitaţi deplasările pe trasee aflate în zone mai puţin circulate: câmpuri, parcuri, şantiere.
  • Dacă din diverse motive trebuie să circulaţi după lăsarea întunericului, ocoliţi locurile neiluminate ori in care se află unităţi cu program prelungit sau non-stop, unde se comercializează băuturi alcoolice (restaurante, discoteci).
  • Când observaţi că sunteţi urmăriţi de un individ sau de mai mulţi, deplasaţi-vă prin zone intens circulate, chiar dacă acest lucru presupune schimbarea traseului. Solicitaţi ajutorul primului poliţist întâlnit in calea dumneavoastră.
  • Nu vă afişaţi ostentativ cu obiecte de valoare (lănţişoare, brăţări, telefoane)
  • Nu va lăudaţi persoanelor necunoscute cu bani sau valori pe care le aveţi asupra dumneavoastră sau acasă.

Recomandări pentru prevenirea infracțiunilor de înșelăciune

Hoţii care preferă să lucreze cu telefonul şi cu vorba bună au găsit o nouă metodă de făcut bani: o înşelăciune care îi face pe părinţii îngrijoraţi să scoată instantaneu banii din conturi pentru a-şi ajuta copiii aflaţi în necaz.

Păcăleala este simplă şi nu necesită o documentare prea riguroasă din partea hoţilor. Sunt vizate persoanele mai în vârstă, ai căror copii sau rude apropiate sunt plecaţi în străinătate ori mutaţi în alte localităţi din ţară, care nu mai locuiesc cu ei. Această metodă presupune, în principal, utilizarea sau apelul la un număr de telefon fix.

Metoda utilizată este simplă şi implică de regulă două persoane. Astfel, o persoană telefonează părinţilor şi susţine că este avocatul fiului familiei respective. Uneori, pentru credibilitate, o altă persoană se dă drept fiul, care vorbeşte, plângând sau neclar, apoi îl pasează la telefon pe avocat.

Înşelăciunea poate avea următorul scenariu: fiul a fost implicat într-un accident rutier grav şi trebuie să plătească bani victimei, pentru a scăpa de întocmirea unui dosar penal şi de pedeapsa cu închisoarea.

Povestea poate varia: fiul a fost implicat într-o bătaie şi a rănit grav pe cineva, iar banii trebuie daţi, cu acelaşi scop, avocatului care a dat telefonul. Hoţii se dau avocaţi şi cer ca banii să fie transferaţi de obicei prin intermediul unui serviciu rapid de transfer de bani sau al unui „asistent” care în mod convenabil, se prezintă la uşă pentru a ridica banii.

CUM TE POŢI PROTEJA, GARANTAT, DE ESCROCI

Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, poliţiştii va recomandă să manifestaţi prudenţă în cazul în care primiţi un astfel de telefon şi să nu daţi curs respectivelor solicitări, în ciuda reacţiei emoţionale de moment. Înainte de a va oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:

  1. Verificaţi dacă rudă în cauza a fost implicată într-un eveniment rutier, dându-i un telefon! Solicitaţi cât mai multe detalii despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar află această şi sunaţi pentru confirmare! În acelaşi timp, apelaţii 112 pentru a cere asistenţă!
  2. Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier.
  3. În cazul unui accident, nu există noţiunea de plata a unor despăgubiri, decât în urmă unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare: depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.
  4. Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil că acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dv. şi să afle detalii despre familie sau vecini.
  5. Nu primiţi în locuinţa persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.
  1. Vârstnicii sunt o categorie extrem de vulnerabilă în ceea ce priveşte victimizarea prin astfel de infracţiuni. Explicaţi-le persoanelor vârstnice din familie că nu trebuie să dea curs nici unei solicitări de a plăti sume de bani, făcute de diverse persoane în numele dumneavoastră, fără să va contacteze în prealabil pentru a le confirmă veridicitatea solicitării!
  2. Oricine poate fi victima unui accident dar într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar.

Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.

Recomandări pentru prevenirea infracțiunilor de furt de și din auto

Hoţii specializaţi în comiterea furturilor de şi din autoturisme au ajuns să fure tot ce le pică în mână, iar dacă nu pot lua o maşină întreagă, o fură pe bucăţi. Astfel, furtul componentelor din exteriorul maşinii, de la oglinzi şi antene până la roţi şi plăcuţe de înmatriculare, reprezintă o nouă modalitate de acţiune a infractorilor care s-au reprofilat în obţinerea ilicită a unor venituri. Oglinzile laterale, ştergătoarele şi antenele maşinilor de lux sunt obiectele cel mai des furate care, ulterior, sunt vândute pe piaţa neagră pentru sume derizorii.

Dintre componentele auto mai sus amintite, oglinzile retrovizoare sunt cele preferate de hoţi, motiv pentru care gravarea acestora cu numărul de înmatriculare al autoturismului descurajează furtul acestora. Această metodă, utilizată în multe ţări europene, s-a dovedit a fi extrem de eficientă, rezultatul fiind reducerea considerabilă a numărului de furturi, întrucât nimeni nu va cumpăra o oglindă retrovizoare, indiferent cât de ieftină este aceasta, dacă este deja personalizată cu un alt număr de înmatriculare. Marele avantaj al personalizării antifurt a oglinzilor auto prin gravură laser este acela că o dată gravate acestea nu mai pot fi şterse, cum este cazul personalizării prin vopsea.

Aşadar, gravarea numărului auto pe oglindă se dovedeşte a fi o metodă simplă, eficientă, discretă şi mult mai convenabilă din punct de vedere al prevenirii unui furt decât al achiziţionării de oglinzi noi. Această metodă este una definitivă şi se poate aplica pe toate oglinzile şi geamurile maşinii, cu seria şasiului sau a numărului de înmatriculare, fiind folosită în acest scop o substanţă chimică care atacă sticla asemănător efectului unui acid.

Prin această metodă se urmăreşte descurajarea hoţilor, ca urmare a diminuării laturii profitabile, întrucât nici un cumpărător nu se va arăta interesat în procurarea acestora, astfel, infractorii vor ocoli acele autoturisme a căror componente sunt inscripţionate. Este bine de cunoscut faptul că sablarea, inscripţionarea oglinzilor auto se execută pe loc, fără a fi necesară demontarea oglinzilor

Fiţi preventivi! Nu aşteptaţi să vă fie furate oglinzile pentru a le personaliza.

 

BUZUNARUL ŞI POŞETA – ATRACŢII IREZISTIBILE – 

Aglomeraţia şi agitaţia,  atrag ca un magnet hoţii. Hoţii fură absolut orice le cade la îndemână, începând cu bunuri alimentare, ţigări, alcool, produse cosmetice şi continuând cu banii din genţi şi buzunare. De cele mai multe ori, neatenţia şi neglijenţa victimelor contribuie în proporţie de 50 % în reuşita acţiunilor ilicite pe care le întreprind.

Indiferent că e vorba de copii, tineri sau bătrâni, toţi suntem potenţiale victime pentru aceşti infractori. Această situaţie poate fi însă evitată dacă se ţine cont de următoarele recomandări:

pe stradă şi la cumpărături:

– evitaţi locurile aglomerate deoarece acestea sunt mediile favorabile hoţilor de buzunare;

– dacă, aveţi asupra dumneavoastră sume mari de bani, nu le număraţi pe stradă sau dacă sunt mai multe persoane în jurul dv., chiar şi atunci când aceste sunt cunoscute;

– când efectuaţi diverse plăţi, nu scoateţi toţi banii pe care-i aveţi ci doar suma de care aveţi nevoie;

– fermoarele genţilor şi al poşetelor trebuie să fie bine închise;

– genţile sau portmoneele nu trebuie puse în coşuri, pe cărucioare sau deasupra mărfurilor cumpărate;

– doamnele şi domnişoarele trebuie să fie precaute la modul în care poartă poşeta; întotdeauna aceasta trebuie să fie imobilizată de braţ sau ţinută în partea din faţă a corpului, lipită de haină pentru a fi mereu sub observaţie;

– persoanele care simt bruscate sau înghesuite, indiferent de spaţiul public în care se află, trebuie să verifice imediat geanta sau portmoneul chiar în acel moment şi să fie atente la persoanele din jur;

– banii, actele personale şi cheile locuinţei nu trebuie păstrate în acelaşi loc;

în mijloacele de transport în comun:

– se evită ţinerea banilor în buzunarele din spate ale hainelor sau bagajelor, acestea fiind vulnerabile în faţa hoţilor de buzunare, îndeosebi la urcarea şi coborârea din mijloacele de transport;

– este recomandat a vă aşeza cât mai aproape de conducătorul auto sau lângă alţi pasageri care inspiră încredere dacă se circulă la ore târzii sau când sunt puţini călători;

– se evită lecturarea ziarelor şi cărţilor în mijloacele de transport în comun deoarece atenţia este diminuată şi există riscul de a deveni cu o mai mare uşurinţă victimele hoţilor de buzunare;

– atenţia trebuie menţinută permanent la poşetele, borsetele şi buzunarele în care sunt păstraţi banii îndeosebi atunci când este aglomeraţie în jur;

– se evită conversaţiile cu persoane necunoscute; hoţii care fură din genţi şi buzunare lucrează în grup, iar rolul unuia dintre ei este acela de a distrage atenţia pe timpul cât altul acţionează.

ATENŢIE!

Dacă s-a încercat un furt asupra dumneavoastră, încercaţi să reţineţi cât mai multe semnalmente ale autorului: înălţime, trăsături ale feţei, semne particulare, vestimentaţie, particularităţi în vorbire sau comportament şi sesizaţi în cel mai scurt timp Poliţia la numărul unic pentru apeluri de urgenţă – 112, pe cât posibil chiar de la locul producerii fapte.

Adauga un comentariu

*